World Of Horror

18.05.2010., utorak

A Nightmare On Elm Street (1984.)

[/IMG]

Taglines:
She is the only one who can stop it... if she fails, no one survives.
If Nancy Doesn't Wake Up Screaming She Won't Wake Up At All...
Sleep Kills.
A scream that wakes you up, might be your own...
Whatever you do, don't fall asleep...or you'll meet the terrifying Freddy.

Žanr: slasher

Redatelj: Wes Craven

Producent: Robert Shaye

Scenarist: Wes Craven

Glumačka postava: Heather Langenkamp, Amanda Wyss, Nick Corri
Johnny Depp, Robert Englund, itd...

Glazba: Charles Bernstein

Godina izlaska: 1984. godina

Vrijeme trajanja: 91. minuta

Zemlja: USA

Jezik: Engleski

Ukratko sadržaj:
Nancy Thompson primijeti da ona, kao i nekoliko njenih prijatelja, sve češće ima zastrašujuće noćne more u kojima je lovi nepoznati muškarac naoružan rukavicom na kojoj se nalaze oštri noževi. Kada se počnu pojavljivati prve žrtve, Nancy shvati da nepoznati ubojica postaje sve moćniji. Stoga ga odluči izvući iz snova kako bi ga konačno zaustavila.

Recenzija:
Pogledavši drugi nastavak ovog kultnog serijala koji mi nije baš legao me inspirirao da krenem recenzirati i ovaj serijal koji je u mnogočemu promijenio horror zauvijek. Sjećam se ko mali kad mi je stari znao pričati kako se jebeno plašio ovog filma kolko je moćan. Veliki Wes Craven je osmislio film i bazirao ga na svojim iskustvima iz djetinjstva, točnije glavni negativac Freddy Krueger je sastavljen od sjećanja na jednog klinca koji ga je maltretirao plus jedan stariji čovjek kojeg se jako plašio, dok cjelokupna dosta inovativna ideja za tadašnje vrijeme je izvučena iz novinskih članaka da dosta ljudi je znalo umrijeti u snu jer bi ih netko/nešto znao progoniti. Film je izuzetno maestralno režiran od samog početka do kraja skupa sa zanimljivim scenarijem (Craven je stvarno napravio svjetski posao sa ovim filmom i to sve sa malim budžetom za što mu skidam kapu).

Svidjela mi se od samog početka ideja, da iako je ovo slasher da je totalno drugačiji od svih ostalih (da je otišao jedan veliki korak naprijed). Ovdje hrpa klinaca biva ubijena u snu od strane jednog nemilosrdnog monstruma iz pakla kojeg su svi u bloku (točnije ulici) lagano zaboravili mislivši da je mrtav jer su se roditelji pobrinuli da on bude mrtav zbog sva svoja zlodjela, no on se nekako vraća da nastavi svoj životni plan: da muči i ubija djecu, a gdje ćeš gore nego brutalno mučenje i ubijanje jadne djece.

Već u samom početku dobijamo prikaz na te razne noćne more koje muče prvo jedan lik, pa idu dalje na ostale likove u filmu od strane Freddya Kruegera te su svi likovi jako dobro okarakterizirani, priča se uglavnom i bazira na par tinejdžera koji idu u istu srednju školu, žive u istoji ulici i to u ulici Brijestova te svi imaju tu neku karizmu (naročito Nancy i Glen) koji se vole družiti, zabavljati možda malo stvarati i probleme, no na neki čudan način su zanimljivi i posebni zahvaljujući jako dobroj glumi glavne heroine Heather Langenkamp koja je postala ikona serijala te je simpatična glumica te mi se čak svidio i Johnny Depp u svom debitantskom filmu, dok su ostali isto sjajni. Nancy je pametna djevojka i uviđa u noćnim morama što se događa kad zaspeš, prima razne tragove od Freddya, no nitko joj ne vjeruje da ju netko prati i želi ubiti, čak i kad se ubojstva počnu događati (koja su sva redom inovativna i originalna), od mlataranja po stropu do neke plahte oko vrata opet ništa ne postiže, iako u jednom trenutku majka joj kaže istinu tko je Freddy Krueger, no da je on mrtav, no ispostavlja se da nije jer se na neki čudan način vratio u život deformiran i sa kandžama na prstima (što je dosta cool oružje) da nastavi svoj ubilački pohod kojeg obavlja dok djeca spavaju (ulazi im u san) što je dosta cool ko da si u nekom drugom svijetu i to sav bespomoćan te se boriš za svoj život. Freddy je zasigurno bi rekao najbolji slasher ubojica ikad, veoma efektivan, zastrašujuć i brutalan. Sama ta ideja kako on funkcionira je dobra. Sviđa mi se njegov pristup i izgled (deformirano lice, šešir i nabrijani glas) te ga je vrhunski odglumio Robert Englund, još jedna legenda i ikona cijelog serijala.

Završnica nudi sjajnu borbe između heroine Nancy te Freddya uz dosta vatre što Freddy ne voli jer mu je to velika kočnica, ko Jasonu voda što nam daje jedan efektan kraj koji je izašao inspiriran krajem Friday The 13th i Carrie. Film se podosta poigrava sa publikom oko toga šta je san, a što stvarnost što mi je jedna od omiljenih stvari u filmu. Ovaj film je i poznat po jako prepoznatljivoj glazbi Charlesa Bernsteina koja je dosta spooky, brojalica sama po sebi od 1 do 10 je fenomenalna i jedan od upečatljivih djelova u ovom filmu. Atmosfera je sjajna, jednostavno cijeli film je na nivou i veoma maštovit. Jedan od najboljih slashera i općenito horrora svih vremena, najbolji film u cijelom serijalu, tko nije pogledao mora jednostavno pogledati ovaj klasik žanra. 10/10.

Zanimljivosti o filmu:
Vizija Freddy Kruegera je Wes Cravenu došla iz dječačkih dana. Kada je imao 10 godina gledao bi kroz prozor stana u kojem je živio i neki pijanac slično obučen kao Freddy bi gledao pravo u njega i nastavio bi stajati tamo gledajući u prozor nekoliko minuta. To ga je tako strašno prestrašilo tako da je kasnije odlučio da će to biti izgled za Freddya.

Wes Cravenov koncept Freddya Kruegera je bio da on izgleda daleko krvaviji i brutalniji, no na kraju se ipak srozalo to sve jer ne bi ispalo kako treba.

Wes Craven je napisao scenarij za film i prezentirao ga 1981. godine pokušavajući ga prodati nekom velikom studiju, ali ga nitko nije htio. Rekao je da je scenarij jednostavno lutao okolo 3 godine prije nego što ga je uzeo New Line Cinema.

Drugi film produciran od strane New Line Cinema.

New Line Cinema je spašen od bankrota uspjehom ovog filma i u šali je prozvan kuća koju je Freddy izgradio.

Oko 500 galona lažne krvi je korišteno tijekom snimanja filma.

Prvi film Johnnya Deppa.

Wes Craven je pomogao Seanu S. Cunninghamu režirajući par scena 1980. godine u filmu Friday The 13th. Zauzvrat pri kraju produkcije je Cunningham režirao par scena kada je nekolicina jedinica na setu radilo odjedanput.

Heather Langenkamp je pobijedila 200 glumica koje su se prijavile za ulogu Nancy Thompson, neke koje su bile na audiciji su: Jennifer Grey, Demi Moore, Courteney Cox i Tracey Gold.

Ideja Wes Cravenu za film je došla od raznih novinskih članaka (L.A. Times) o grupi Kambodžanskih izbjeglica iz plemena Hmong koji bi znali umrijeti u noćnim morama te su odbijali ići spavati i budili bi se vrištajući.

Ideja za rukavicu Freddya Kruegera je Wesu Cravenu zapala jer je htio neko unikatno oružje, a opet da je jeftino.

Jedan od razloga zašto je Johnny Depp izabran za film jer je kćerka od Wesa Cavena rekla za njega da je seksi.

Ulica Brijestova je locirana u Potsdamu, NY. Wes je bio profesor humanosti na Clarkson koledžu, također i u Potsdamu.

Robert Englund nije bio prvi izbor za ulogu Freddy Kruegera. Prvotni izbor je bio kaskader, no nakon iskušavanja par kaskadera došlo se do zaključka da je potreban pravi glumac.

Film je snimljen u 30 dana.

[/IMG]
[/IMG]
[/IMG]
[/IMG]
- 13:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2010  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Svibanj 2010 (30)
Travanj 2010 (16)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Filmovi

Ostale zanimljivosti