World Of Horror

08.05.2010., subota

Hellraiser (1987.)

[/IMG]

Taglines:
Demon to some. Angel to others.
It will tear your soul apart.
There are no limits.
Satan's done waitin'.
He'll tear your soul apart.
We have such sights to show you.

Žanr: horror

Redatelj: Clive Barker

Producent: Christopher Figg

Scenarist: Clive Barker

Glumačka postava: Andrew Robinson, Clare Higgins, Ashley Laurence
Sean Chapman, Doug Bradley, itd...

Glazba: Christopher Young

Godina izlaska: 1987. godina

Vrijeme trajanja: 94. minuta

Zemlja: UK

Jezik: Engleski

Budžet: 1,000,000 $

Zarada: 14,564,027 $

Ukratko radnja:
Larry Cotton sa novopečenom suprugom Julijom i kćerkom Kirsty se useljava u kuću svojih roditelja. Tamo ih je trebao dočekati Larryjev brat Frank no njemu se izgubio svaki trag. Ispostavlja se da njegov leš trune na tavanu, no oni će to otkriti tek nešto kasnije, točnije kada Larry slučajno krvlju zakapa pod. Rezultat je otvaranje portala u pakao, drugu dimenziju, dom tzv. Cenobita iz kojeg Frank uspjeva pobjeći i vratiti se među žive.

Recenzija:
Nedavno sam zapao na ovaj serijal te sam odgledao par nastavaka pa stoga evo recenzija prvog nastavka. Sjećam se kad sam kao mali znao vidjeti neki od nastavaka ovog filma na policama od videoteke, no uvijek bi se nekako micao od njega jer me strašio cover sa nekim likom (kojem tad nisam znao ime) koji ima igle po glavi i strašan pogled. Sam serijal je proizvod mašte velikog Clivea Barkera koji je ujedno režirao ovaj kultni film koji je izašao kad su izlazili nastavci i nastavci Friday The 13-th, A Nightmare On Elm Street, itd... Ideja je izuzetno originalna te je u pitanju jedan super inovativan film. Početak filma je savršen te odlično ostvaruje ton za priču koja će se sve više razvijati kroz film.

Film ko i sama priča je dosta komplicirana, već u samom početku vidimo jednu obitelj koja se uselila u obiteljsku kuće koja u prvi momenat izgleda sjajno, no zapravo je totalno suprotno i veoma skoro na putu pred propašću što će se ipak dogoditi (otac koji ne vidi šta se događa oko njega, kćerka također, pomajka koja baš i ne voli svog muža, odnosno luda je za njegovim bratom). Već u prvom dijelu filma dobivamo ponešto jezivo uznemirujućih scena (pomajkin dečko koji se pojavljuje iz poda te mora dobijati krv kako bi ponovo poprimio oblik čovjeka jer je bio u paklu iz kojeg je pobjegao). Dosta jezivo zvuči, a i izgleda. Clive Barker je maestralno obavio svoj posao, šteta što se i nastavcima nije vratio što se tiče režije, stvarno sjajan posao je obavio. U filmu funkcionira sve od priče, tehničkog izgleda, glume, itd... Atmosfera je dosta tajanstvena i dobra skupa sa glazbom koja je meni osobno u top 10 najboljih horror glazbi svih vremena.

Kroz film se dosta vodi misterija što se to događa u kući koju se obitelj Cotton uselila, prvenstveno na tavanu, dosta imamo i kvalitetnih flashbackova koji kvalitetno dočaravaju što se to zbivalo u prošlosti vezano za pomajku i muževog brata kojem je obećala da će ga uvijek voljeti i da će sve napraviti za njega, tako kad se on pojavi u novom izdanju ona da bi on bio ponovo čovjek se pretvara u hladnokrnu ubojicu. Karakterizacija likova je savršena, cijelu obitelj kvalitetno upoznamo, vidimo šta misle i kako se ponašaju, odlično uviđamo sve elemente od njihove tzv. sretne obitelji do na kraju totalno raspadnute obitelji. Film je također kultan klasik jer je predstavio novu ikonu horrora: Pinheada koji se nažalost možda ne pojavljuje mnogo skupa sa svojom ekipom Cenobita, te ovdje tek uviđamo djeličak njihovog svijeta što ćemo vidjeti u kasnijim nastavcima, no i to malo što ih vidimo je podosta jezivo cool. Kasnije u nastavcima nije Pinhead toliko strašan, ali zato rečenice koje izgovara su uvijek svjetskog kalibra kolko je dobro skupa sa zastrašujućim glasom i iglama po glavi. Sami Cenobiti skupa sa Pinheadom su neka od najstrašnijih bića ikad viđenih na ekranu, dođu kada se riješi neka kocka, a odu kada se ista riješi još jednom, savršeni su demoni iz pakla.

Krvi ko i općenito brutalnih scena mučenja ima, već kasnije poznate scene sa lancima i otkidanje kože koje su izuzetno strašne do neke lutalice koja jede neke muhe. Strašno, ali jako dobro prikazano, tako da je tehnički izuzetno kvalitetan te film ni u jednom momentu nije dosadan niti ga je vrijeme pregazilo. Gluma je odlična, lijepa Ashley Laurence kao Kirsty Cotton je fenomenalna, njena najpoznatija i rekao bih najbolja uloga u životu, te Claire Higgins kao pomajka koja je također bitan faktor u cijeloj priči. Pred kraj dobivamo solidnu borbu između Kirsty i Pinheada i Cenobita upotpunjen sa krajem koji je zadovoljavajuć. Fantastičan inovativan film koji je odlična kombinacija priče, atmosfere i brutalne jezivosti. 10/10

Zanimljivosti o filmu:
Trebalo je do 6 sati da bi se primjenio protetski Cenobite makeup na Dougu Bradleyu.

Lik Douga Bradleya u početku nije bio Pinhead, već je jednostavno bio poznat kao prvi Cenobite. U kasnijim nastavcima je ime Pinhead postalo sinonim i službeno ime.

Redateljski debi Clive Barkera.

Film je baziran na knjizi The Hellbound Heart od Clive Barkera.

Prvotni radni naziv za film je bio Sadomasochists From Beyond The Grave.

Dougu Bradleyu je bilo ponuđeno da se izabere između uloge pomicatelja madraca ili glavnog Cenobita, na kraju je izabrao da bude glavni Cenobit.

[/IMG]
[/IMG]
[/IMG]
[/IMG]
- 13:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2010  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Svibanj 2010 (30)
Travanj 2010 (16)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Filmovi

Ostale zanimljivosti