World Of Horror

01.05.2010., subota

Mikey (1992.)

[/IMG]

Taglines:
With evil, size doesn't matter.
Remember, Jason and Freddy were kids once, too.

Žanr: horror

Redatelj: Dennis Dimster

Producenti: Peter Abrams, Natan Zahavi i Robert L. Levy

Scenarist: Jonathan Glassner

Glumačka postava: Brian Bonsall, Ashley Laurence, John Diehl, Mimi Craven, Josie Bisset, itd...

Glazba: Tim Truman

Godina izlaska: 1992. godina

Vrijeme trajanja: 90. minuta

Zemlja: USA

Jezik: Engleski

Ukratko radnja:
Iako je Mikey samo mali dječak, on je sposoban svašta učiniti. Svaka obitelj s kojom Mikey živi doživi seriju neobjašnjivih nesreća i zbog toga se mora seliti iz jednog doma u drugi. Nakon što njegova prva obitelj pogine, Mikey daju u ruke posvojiteljima. Isprva se sve čini u redu, no veoma skoro čudne stvari se počnu događati koje pokazuju da Mikey i nije baš tako nevin kako se čini.

Recenzija:
Čuo sam za ovaj film nedavno te kako sam ljubitelj filmova sa djecom ubojicama odlučio sam ga prije par tjedana pogledati. Odmah što sam skužio vidjevši oko čega se radnja vrti jest da ovo vuče dosta na Stepfather, samo što je tamo odrasla osoba opčinjena savršenstvom i obiteljskim vrijednostima, a ovdje je to mali klinac. Uvodni dio je savršen i nevjerovatan i već tada se uviđa u kakve loše stvari upada Mikey i šta je sve spreman napraviti tako da već u samom početku dobijamo čak 3 ubojstva (dakle pokolj cijele svoje familije), od kojih je zadnje najbrutalnije i to sa palicom (ala Zombijev Halloween). Normalno, na malog nitko ne posumnja, on nešto slaže i pravi se fin i to je sve. Kako je opčinjen savršenstvom i obitelji ide na slijedeći par usvojitelja kod kojih prolazi svojim šarmom i anđeoskim licem.

Kreće u školu, počne se družiti sa susjedom s kojim ide u školu te se iskazuje u odnosima sa novom mamom i tatom. Mikey je jedno izrazito poremećno dijete staro samo 9 godina koje će učiniti sve samo da bi ostvarilo ono što želi i prikupilo određenu pozornost. Do skoro polovice filma nitko na njega obazire u smislu da bi on mogao biti kriv za razne nesreće koje se događaju, a kad netko skuži to je manje više prekasno. Ubojstava ima i to dosta čudnih (kazetofon u kadi, palica u glavu, metalna kugla u glavu).

Mikey koliko god je poremećen je i pametan no eto tu svoju pamet koristi na bolestan način, te izgovara dosta zastrašujućih rečenica tipa: You know, dead people aren't the ones to be scared of, living people are. Čak i spominje kako ga učiteljica od svega nije naučila kako umrijeti. Najjače mi je kad odgovori ravnatelju da mu je idol Freddy Krueger i da obožava horror filmove. Očito malo previše za svoje godine. Posvojitelji su dosta glupi i ništa ne skuže do samog kraja kakav je Mikey, dok jedino učiteljica lagano skuži kakav je ustvari Mikey te pokušava da ga spriječi u svemu što je naumio. Zanimljivo je i vidjeti kako se Mikey zaljubljuje u sestru svog prijatelja koja je već odrasla tinejdžerica, a on još klinac pa to sve izgleda dosta i čudno i pomalo bolesno te kako sve to on dosta ozbiljno shvaća, a ona samo hoće prijateljstvo s njim. Radnja teče super te je film je iznenađujuće napet. Režija nije baš nešto, al je zato glazba pogođena. Jedna od bolesnijih scena koju pamtim jest kako Mikey gleda ubojstva na kazeti koja je počinio te to konstantno premotava i uživa u tome (slično bolesno kao Henry u Portretu Serijskog Ubojice).

Sam kraj je pomalo bezobrazno jeziv, no mogao biti daleko bolji te gledavši ga zasigurno ostavlja prostor za neki nastavak koji eto nikad nije došao. Gluma je dosta dobra, osim posvojitelja koji su odradili stvarno slab posao, no uz Briana Bonsalla fenomenalna je zato Ashley Laurence koju svi zasigurno znamo iz Hellraisera te bi napomenuo prelijepu Josie Bisset koja je vrhunski odradila posao. Film nije savršen te mu fali još to nešto, no meni je svejedno prejeben film koji me jako dojmio i koji je obilježio žanr u 90-tima skupa sa The Good Son. 8/10

Zanimljivosti o filmu:
Prateći slučaj Jamesa Bulgera i na savjet troje dječjih psihijatara film je odbijen u Ujedinjenom Kraljevstvu da dobije video certifikat 1996. godine od strane BBFC.

Jedan od rijetkih filmova koji je zabranjen u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali ne i u Irskoj.

Filmski debi Briana Bonsalla.

[/IMG]
[/IMG]
[/IMG]
[/IMG]
- 11:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2010  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Svibanj 2010 (30)
Travanj 2010 (16)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Filmovi

Ostale zanimljivosti