World Of Horror

04.05.2010., utorak

Sean Cunningham

Najveći horror producent i jedan od majstora horrora sa velikom dozom napetosti kao što su The Last House On The Left i Friday The 13th Sean Cunningham je prvotno planirao da postane doktor da bi do danas postao jedan od najvećih u horror žanru i to u cijeloj filmskoj industriji.

[/IMG]

Rani život:
Sean Sexton Cunningham je rođen 31.12.1941 godine u New Yorku. Od malena je sanjao da postane doktor, no ipak nije otišao na medicinu. Diplomirao je na Stanford University sa glavnim specijalizacijom u drami i filmu te je počeo svoju karijeru upravljajući razne kazališne kompanije u cijeloj zemlji, uključujući produkcije Lincoln Centra u New Yorku, Oregon Shakespeare Festivala te Mineola kazališta na Long Islandu. 1962. godine je igrao lika Puka u predstavi A Midsummer Nights Dream u Franklin & Marshall's Green Room kazalištu.

Filmski rad:
Maknuvši se od kazališta odlučio je da pređe u filmsku industriju. Njegov prvi film slijedi 8 godina kasnije, film pod imenom The Art of Marriage koji predstavlja njegov redateljski debi. Film je ispao blagi hit te su ljudi dosta pričali o njemu što je privuklo pažnju Wesa Cravena (budućeg majstora horrora) da se poveže sa Seanom. Sa Wesom je 1971. godine stvorio film Together, jedan erotski film koji nije prošao baš nešto uspješno, ali zato zaradu od tog filma su odlučili uložiti u svoj slijedeći projekt koji je bio horror film. Ovo je bio Wesov redateljski debi skupa sa scenarijem, dok ga je Sean producirao i financirao. Obojica su šokirali Ameriku sa ovim jako kontroverznim filmom koji je postigao veliki uspijeh, među prvim filmovima je nakon Vijetnama koji je pokazao veliku dozu nasilja na filmu te film govori o dvijema djevojkama koje zapadnu u ruke troje kriminalaca koji ih siluju, muče te naposljetku ubiju, a kad roditelji jedne od djevojaka saznaju što se sve dogodilo krenu u pohod da se osvete kriminalcima. Obojica su jako dosta se mučili da se nakon ovog filma probiju, naročito Sean koji je prozvan kako na jeftin način može natjerati ljude da povraćaju te nakon bizarne horror/komedije dvije godine kasnije koja nije naročito uspijela Case of the Full Moon Murders izašao je iz horror žanra na neko vrijeme da bi se posvetio komediji i dječjim filmovima.

1978. godine je uslijedio prvi izlet u komediju, Manny's Orphans koji govori o treneru nogometa koji napusti svoj stalan posao da bi vodio ekipu siročadi. Još jedan film sa malim budžetom koji je postigao solidan uspjeh te predstavlja Seanovo prvo radno iskustvo sa Victorom Millerom i Harry Manfredinijem, ljudima koji su kasnije imali veliku ulogu u Seanovim filmovima. Iste godine je Sean režirao još jednu komediju Here Come The Tigers koja je ispala jedna prosječna kopija Bad News Bears, ne pretjerano kvalitetan film koji je postigao katastrofalan rezultar na kino blagajnama.

[/IMG]

1980. godina predstavlja Seanov povratak horror žanru i njegov najveći uspjeh u karijeru skupa sa The Last House On The Left i to sa filmom Friday The 13th koji je promijenio horror, prvenstveno slasher filmove zauvijek i iznjedrio jednog od najvećih horror negativaca: Jasona Voorheesa. Sean je duže vremena imao ideju za film koji će se zvati Friday The 13th tako kad je sjeo sa svojim prijateljom Victorom Millerom priča je jednostavno pala te kasnije sve ostalo. Film je okupio majstore žanra kao što su Tom Savini i Harry Manfredini. Film je bio popljuvan od strane kritike kao jedno totalno smeće, da je film nikakav i da Sean zaslužuje samo prijezir zbog toga što je snimio. Film je izrastao u jedan od najvećih i najpopularnijih horror filmova svih vremena zaradivši nevjerovatnih skoro 60,000,000 $ po cijelom svijetu, iznjedrio je nevjerovatnih 11 nastavaka te je cijeli serijal postao najprodavaniji i najpopularniji u cijelom svijetu. Sean se nije vratio režiranju i produciranju nastavka jer je osjetio da film ne treba nastavak te da je sve što je trebalo je rečeno u prvom dijelu, no ipak je u par nastavaka poslužio kao ispomoć Stephenu Mineru te je par nastavaka kasnije producirao.

Ponukan velkim uspijehom Sean je prešao na novi izazov, horor- triler film A Stranger Is Watching prema noveli Mary Higgins Clark koja govori o silovatelju i ubojici koji otme dvije ženu i dijete te sa policijom igra igru mačke i miša. Film je ispao komercijalan uspijeh te je do dana današnjeg stekao status klasik. Godinu dana kasnije je snimio komediju Spring Break koji govori o nekolicini šmokljana koji odu na Floridu da zabriju sa trebama, da piju i da se zabave. Film je postigao veliki uspjeh te ispao jedan od najboljih teen-koledž komedija ikad. 1984. godine pomaže svom prijatelju Wes Cravenu te režira jednu scenu u kultnom horroru A Nightmare On Elm Street na čemu mu je Wes izrazito zahvalan. 1985. godine Sean režira triler The New Kids koji govori o bratu i sestri kojima pogine otac te odu živjeti kod svoje rodbine te veoma ubrzo počnu biti maltretirani u školi od strane par bolesnih tinejdžera. Film nije ispao uopće uspjeh te u tom vremenu je Seanu već dosadilo općenito režiranje filmova, no u pitanju je jedan od njegovih najpodcjenjenijih filmova, ako ne i najpodcjenjeniji koji odlično iskazuje prikaz njegovog talenta i vizije. Narednih par godina je radio izrazito kao producent te je producirao poznati horror serijal House, 1986. godine original te godinu kasnije i nastavak koji je ispao jedan od najboljih horror serijala sa velikom dozom humora.

[/IMG]

1989. godine se vraća režiranju filmova sa filmom Deepstar Six koji govori o podvodnoj vojnoj ekipi koju napadne strašno čudovište. Sean nije trebao u početku režirati film nego samo ga producirati, no kako je originalni redatelj odustao on je uskočio i obavio posao. Film je izašao iste godine kad su i drugi veoma slični filmovi sa istom tematikom izašli od koji su najpoznatiji Leviathan i The Abyss. Film je ispao solidan uspjeh, premašio je Leviathan, iako je The Abyss ispao na kraju najprodavaniji. Prvi Seanov izlet u svijet znanstvene fantastike je ispao jako dobar te je film do danas stekao status klasika i u pitanju još jedan u nisu podcjenjenijih Seanovih filmova. Iste godine producira i treći nastavak horrora House sa kojim u 90-tima kreće isključivo i samo sa produciranjem filmova.

1992. godine i četvrti nastavak Housea producira, te 1993. godina opet nakratko predstavlja Seanov povratak u svijet komedije sa solidnim filmom My Boyfriend's Back koji govori i tinejdžeru koji se nakon smrti vraća kao zombi da bi izašao na spoj sa jednom djevojkom. Sean ga je producirao i film je postigao solidnu slavu. Iste godine producira i posljednji nastavak Friday The 13th koji je pokazao odmak od ostalih dijelova iz serijala jer Jason nakon smrti je postao parazit koji ide iz jednog tijela u drugo. Film je uglavnom dobio loše kritike te je u pitanju jedan od lošijih nastavaka u serijalu. Nakon toga uzima dosta godina odmora od filmske industrije da bi se konačno vratio 2001. godine i to sa filmom XCU: Extreme Close Up koji konačno ga vraća na sjaj o tome da je odličan redatelj. Godinu kasnije producira Jason X u kojem je Jason ovaj put u svemiru. Prosječan film sa najlošijem kritikom dotada. 2002. godine režira Terminal Invasion, spoj znanstvene fantastike i horrora u jednom copy/paste stilu filma The Thing Johna Carpentera. Solidan film no ništa više. 2003. godine producira Freddy & Jason koji je postigao ogroman uspjeh, gigantski okršaj dvaju kralja slasher žanra u kojem je Sean htio da Jasona glumi ljubimac kritike i prvenstveno publike Kane Hodder no na kraju je ipak na mjesto Jasona došao Ken Kirzinger.

[/IMG]

2006. godine sa još 4 redatelja režira Trapped Ashes u kojem je 7 stranaca zatvoreno u kući horrora te moraju reći svoja najstrašnije osobne priče da bi izašli živi. Seanov dio je pokazao da i dalje posjeduje odličan talent i da zna baratati horrorom u pomalo bizarnoj priči o ženi koja je nekrofiličar. 2009. godine Sean producira 2 remakea filmova koja su ga postavili na tron jednog od najvećih, Friday The 13th i The Last House On The Left sa Wes Cravenom.

Nominacije:
1980. godina na Mystfestu, Friday The 13th kao najbolji film i godina kasnije na Razzie Awards, Friday The 13th kao najgori film.

Osobni život:
Sretno oženjen sa Susan E. Cunningham koja je također aktivna u filmskoj industriji te s njom ima dvoje djece.

Jedan od zaštitnih znakova Seanovih filmova:
Koristi atmosferičnu kinematografiju od kojih su najbolji primjeri Friday The 13th i A Stranger Is Watching.

Kompletna karijera što se tiče režije:
1970 - Art of Marriage
1971 - Together
1974 - Case of the Full Moon Murders
1978 - Manny's Orphans
1978 - Here Come the Tigers
1980 - Friday the 13th
1982 - A Stranger Is Watching
1983 - Spring Break
1984 - A Nightmare on Elm Street (jedna scena, nepotpisan)
1985 - The New Kids
1989 - DeepStar Six
2001 - XCU: Extreme Close Up
2002 - Terminal Invasion
2006 - Trapped Ashes

Kompletna karijera što se tiče produciranja:
1970 - Art of Marriage
1971 - Together
1972 - The Last House On The Left
1974 - Case of the Full Moon Murders
1978 - Manny's Orphans
1978 - Here Come the Tigers
1980 - Friday the 13th
1982 - A Stranger Is Watching
1983 - Spring Break
1985 - The New Kids
1986 - House
1987 - House 2: The Second Story
1989 - DeepStar Six
1989 - The Horror Show
1992 - House 4
1993 - Jason Goes To Hell: Final Friday
1993 - My Boyfriend's Back
2001 - XCU: Extreme Close Up
2002 - Jason X
2002 - Terminal Invasion
2003 - Freddy vs. Jason
2009 - Friday The 13th
2009 - The Last House On The Left

Zanimljivosti o Seanu Cunninghamu:
Usvojio kćerku pod imenom Chelsea.

Režirao jednu scenu u A Nightmare On Elm Street.

Dosta koristi glazbu skladatelja Harrya Manfredinija.

Dosta često zna koristiti glumca Ronna Carolla.

Blizak prijatelj sa Wes Cravenom.

Osobni citati:
"I am not a fan of brutal, ugly horror films. I don't like them, don't enjoy them."

"You can't do anything new with special effects; you can't get any mileage out of killing more people or being more graphic, because it's all been done - you should excuse the expression - to death. The pornography of violence is similar to the pornography of sex, in that when it's presented without substance it becomes a turn-off and it self-destructs."

Mojih 5 najdražih filmova Seana Cunninghama:
Friday The 13th (1980.)
[/IMG]

The New Kids (1985.)
[/IMG]

Deepstar Six (1989.)
[/IMG]

A Stranger Is Watching (1982.)
[/IMG]

Spring Break (1983.)
[/IMG]

Moje završno mišljenje o Seanu Cunninghamu:
Meni najdraži horror producent te u top 10 najdražih horror redatelja koji jako dobro razumije pokazivanje napetosti sa sjajnom atmosferom i korištenjem odlične glazbe. Iako je poznatiji kao producent, izrazito je dobar i kao redatelj koji i uz nekoliko katastrofalnih rezultata se zna izdići i ponovo pokazati svoj raskošan talent te se sasvim solidno pokazao u nekoliko žanrova. Jedan od podcjenjenijih horror redatelja koji definitivno zaslužuje svoje mjesto među najvećima.

[/IMG]
[/IMG]
[/IMG]
- 18:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2010  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Svibanj 2010 (30)
Travanj 2010 (16)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Filmovi

Ostale zanimljivosti