World Of Horror

27.04.2010., utorak

The Texas Chainsaw Massacre 2 (1986.)

[/IMG]

Tagline:
After a decade of silence... The buzzz is back!

Žanr: horror/komedija

Redatelj: Tobe Hooper

Scenarist: L.M. Kit Carson

Glumačka postava: Dennis Hopper, Caroline Williams, Jim Siedow, Bill Moseley, Bill Johnson, itd...

Godina izlaska: 1986. godina

Vrijeme trajanja: 100. minuta

Zemlja: USA

Jezik: Engleski

Budžet: 4,700,000 $

Zarada: 8,025,872, $

Ukratko radnja:
Dvojica likova se voze na cesti za Dallas te zapadanu na Leatherfacea koji ih ubije. Ispostavlja se da da su neposredno prije napada nazvali radio stanicu ne bi li maltretirali DJ-a. Njihovi posljednji urlici su tako snimljeni na vrpcu. Lokalni šerif se uskoro zainteresira da preuzme slučaj i krenu u potragu za kanibalističkom familijom, a kad familija sazna za vrpcu, krenu u pohod na radio postaju da unište dokaz te bilo koga tko im stane na put.

Recenzija:
Nakon legendarne jedinice koju sam pogledao prije par dana kojeg tek trebam recenzirati odlučio sam pogledati ovaj nastavak kojeg eto prvog recenziram. Od samog izlaska ovaj nastavak je pljuvan od strane kritičara i samih fanova kao jedan jako loš i neuspjeli nastavak koji samo blati i sramoti original. Režije se prihvatio kao i originala veliki Tobe Hooper te se odmah vidi ozbiljan pristup filmu sa jednim Hoolywoodskim štihom što donosi samo pozitivno za film, no zato su neke druge stvari zaribane.

Od početka filma se vidi da ovaj film jednostavno više ide ka smjeru komedije te čak i akcije, nego na čisti horror prožet ozbiljnim tonom. Iako nisam ljubitelj te ideje, film bi još takav i mogao proći da nema glupu i besmislenu radnju i slabu glumu i to se sve jako vidi u konačnici. Kako drugačije objasniti djevojku koja vodi radijsku emisiju te ju sad boli džon za sve, te 5 sekundi kasnije se zanima što je netko umro? Šerif u početku se zaklinje da će uhvatiti kanibalističku familju, te malo neće pa onda odjedanput biva sav nabrijan te odlazi kupiti motornu pilu (scena sa njim gdje on odlučuje koju će motornu pilu kupiti je prejebena). Čak i u početku filma imamo dvojicu užasno iritantnih i dosadnih likova koji jednostavno nemaju pojma glumiti te ništa posebno ne pridonose filmu te hvala Bogu kad veoma skoro dođe momenat da ih Leatherface riješi sve redom. Kad sam već kod Leatherfacea, dosta se promijenio od originala. Nije više uopće strašan, nego je zabavan, smiješan i dosta čudan, scene u kojima se on zaljubljuje u djevojku iz radijske emisije su dosta čudne, no zato ultrazabavne. Šteta što ga nisu ostavili strašnog, no dobro, preko toga se još da preći i može se progledati kroz prste znajući šta su tek u četvrtom nastavku napravili sa njim što je uistinu strava i užas da čovjek ne povjeruje.

Familija je opet tu, najjači predstavnik je nezamjenjivi stari Drayton koji je i dalje vođa familije dok je Hitchikera iz prvog dijela ovdje zamijenio Chop Top koji mi je daleko smiješniji i draži od Hitchikera, iako ponekad čovjek se pita zašto konačno više ne začepi usta. Ovdje im je glavna baza neka smiješna pećina za koju se ispostavlja da je ustvari neki karneval ljudskih kostiju te se na momente pojavljuje i djed. Glazba je začuđujuće dobra te tu idu same pohvale. Gluma je generalno gledajući slaba, Denis Hooper je solidan, no to je sve od njega dok je Caroline Williams odradila svoj posao dosta dobro. Nije neka prava heroina te nema neki pretjerani dar za vrištanje no zato izgleda sjajno, ima simpatičan naglasak te predobre noge. Veoma su mi zanimljive scene u kojima vodi radijsku emisiju (na trenutke veoma cool kao i lik Adrienne Barbeau u The Fog, iako se ne da baš usporediti).

Krvi ima podosta kao i ubojstava te se za taj dio pobrinuo majstor make up efekata Tom Savini. Ništa spektakularno za pamtiti i vrijedno pažnje no ok. Pred kraj filma dobijamu odličnu scenu borbe sa motornim pilama između Leatherfacea i šerifa, dok me sam kraj malo razočarao te je mogao biti daleko bolji. U globalu, ne baš savršen film te nije baš na levelu sa originalom no svejedno mi se dosta dopao jer je jedan ultra zabavan i zanimljiv nastavak koji na momente može uistinu oduševiti, dapače, u pitanju je najzabavniji nastavak u cijelom serijalu! 7/10

Zanimljivosti o filmu:
Redatelj Tobe Hooper i scenarist originalnog Texas Chainsaw Massacrea Kim Henkel su originalno imali ideju o nastavku sa pričom o gradu punom kanibala te također da bude satira na film Motel Hell koja je također opet bila satira na originalni Texas Chainsaw Masscre. Ime nastavka bi bio Beyond The Valley Of The Texas Chainsaw Massacre, no studio je tražio dosta osjetnih promjena u scenariju čak i s time da se ubaci novi scenarist tako da je rezultat svih tih promjena iznjedrio Texas Chainsaw Massacre 2.

Cameo Hoopera kao neki lik koji se zabavlja na nekoj zabavi.

Kad je originalno film u MPAA dobio je certifikat X što je značilo da je film mogao biti izdan kao unrated.

Jim Siedow je jedini glumac u filmu koji je glumio i u originalu.

Posljednji film Jima Siedowa.

John Bloom je bio u glumačkoj postavi, i njegovo ime se vidi dok se pojavljuju slova na kraju filma, ali njegove scene su editirane iz finalne verzije.

Tom Savini je jednom izjavio da make up efekti koje je stvorio za djeda da je to njegov najponosniji rad kojeg komparira sa makeupom Dustina Hoffmana u filmu Little Big Man.

[/IMG]
[/IMG]
[/IMG]
[/IMG]
- 20:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  travanj, 2010 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Svibanj 2010 (30)
Travanj 2010 (16)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Filmovi

Ostale zanimljivosti