World Of Horror

06.05.2010., četvrtak

Deliverance (1972.)

[/IMG]

Taglines:
Deliverance from evil.
This is the weekend they didn't play golf.
What did happen on the Cahulawassee River?
Four men ride a wild river. A weekend turns into a nightmare.

Žanr: triler, drama, avantura

Redatelj: John Boorman

Producent: John Boorman

Scenaristi: John Boorman i James Dickey

Glumačka postava: Jon Voight, Burt Reynolds, Ned Beatty, Ronny Cox
James Dickey, itd...

Godina izlaska: 1972. godina

Vrijeme trajanja: 109. minuta

Zemlja: USA

Jezik: Engleski

Budžet: 2,000,000 $

Zarada: 46,122,355 $

Ukratko radnja:
Pustolovni Lewis povede trojicu svojih prijatelja - Eda, Drewa i Bobbyja - na rafting kanuima niz rijeku Cahulawassee koja će s uzbudjivim krajolikom koji ju okružuje uskoro biti uništena zbog izgradnje hidrocentrale. Četvorica gradskih muškarca, poslovnih ljudi, nada se nezaboravnoj pustolovini, no i ne slute da ih na putovanju rijekom očekuje pravi užas i borba za opstanak.

Recenzija:
Jednog lijepog sunčanog dana ja odlučih da pogledam ovaj legendarni film koji je proglašen jednim od najboljih i najznačajnijih filmova u povijesti prema knjizi američkog autora Jamesa Dickeya. Početak filma je sjajan, odlično se upoznajemo sa prirodom, sa šumom i slapovima, likovi su od prve nekako zanimljivi i spontani te jedna od najjačih scena dolazi na početku filma, veliki duel banjo-gitara između jednog od četvorice prijatelja te malog klinca koji ima neki bezobrazno jeziv pogled, sam duel je sjajan, iako ga oni su zapravo odsvirali, uvjerljivo su glumci odradili svoj posao te sama glazba je jednostavno zarazna.

Od početka do kraja film ima tu neku snagu, veličinu i posebnost, kad vidiš tu četvoricu prijatelja koji su otišli na vikend da se opuste od svoje svakodnevnice te su daleko od civilizacije je dosta cool, lijepo nas film uvodi u njihov svijet, svijet prirode te svijet zla koji se skriva u toj prirodi i mjestu gdje očito vladaju neka drugačija pravila drugačija od normalnog svijeta. Kako film izmiče jednostavno se osjeti da će nešto loše dogoditi, sve je nekako dosta misteriozno, teško nalaze zajednički jezik sa stanovnicima mjesta, te se ekipa odluči opustiti uz prirodu onako kako su prvotno i htjeli. Film je dugačak (malo manje od 2 sata) te se kvalitetno se upoznajemo sa svim likovima, naročito četvoricom prijatelja koji čine kostur filma. Lewis je prikaz pravog mačo muškarca, dok je Ed malo samozatajan, no dosta hrabar, u globalu su svi posebni na svoj način i bitni za priču.

Kad se dogodi jedna mala greška u filmu za ekipu sve krene lagano po zlu. Dobijamo bizarnu scenu silovanja gdje jedan hillibilli napadne te siluje jednog od četvorice likova (jedna od najupečatljivih scena koju sam ikad vidio u nekom filmu), drugi je zavezan i ne može ništa te ga jedan od hillibillija čuva. Obojica hillibillija su jebeno ružni i odvratni, te taman kad pomisliš da su se nekako izvukli kasnije za ekipu sve više problema dolazi što dovodi do mišljenja kako li će se pobogu oni izvući iz svega ovoga jer je nevjerovatno kako jedna mala greška može dovesti do još fatalnih grešaka i problema (slično kao i The Last House On The Left). Film odlično prikazuje mračnu stranu ljudi i svijeta gdje nema pravila i zakona, gdje je sve moguće i odličnu snažnu borbu za preživljanje, no također i odličan prikaz prirode od splavova, šuma, rijeke, itd... Dijalog je jako dobar te ima čak i nešto crnohumornih scena što paše filmu.

Sviđa mi se kako je film napet, scene kad se sva četvorica na kanuima bore na splavovima da prežive je full jebena i napeta. Možda je malo previše vremena dato tome, no ok. Pred kraj filma dolazi recimo zaslužena pravda koja je malo neobična znajući šta se sve moglo dogoditi, kako je došlo do toga, no kako se prvotno zlo dogodilo tako se jednostavno išlo da se zakopa sve to te se uspjelo uz zadnju scenu koja je pomalo spooky, no dobar je kraj. Gluma je izrazito dobra, naročito Burta Reynoldsa u jednoj od svojih najboljih uloga te Jona Voighta. Radnja je mogla biti malo bolja, no svejedno je film vrlo dobar, jedan od najboljih trilera svih vremena, klasik žanra. Vjerujem da će većina razmisliti dobro prije nego što odluče sa ekipom otići na neku avanturu preko vikenda u prirodu te šumu za malo se opustiti! 8/10

Zanimljivosti o filmu:
Da bi skratili trošak i dodali dozu realizma u filmu, lokalni stanovnici su glumili u ulogama brdskih ljudi.

John Boorman je originalno htio Lee Marvina i Marlona Branda da igraju Lewisa i Eda, no nakon čitanja scenarija je odustao jer su bili prestari, te je stoga prešao na mlađe glumce.

Film je snimljen prvenstveno na rijeci Chattoga, na dijeljenju Južne Karoline I Georgie.

Originalno je Sam Peckinpah htio režirati ovaj film, no kad je John Boorman osigurao prava na film Peckinpah je umjesto ovog filma režirao Straw Dogs.

Prvi film Neda Beattya.

Donald Sutherland je odbio ulogu u filmu zbog količine nasilja u scenariju. Kasnije je priznao da žali zbog te odluke.

[/IMG]
[/IMG]
[/IMG]
[/IMG]
- 19:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2010  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Svibanj 2010 (30)
Travanj 2010 (16)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Filmovi

Ostale zanimljivosti