World Of Horror

09.05.2010., nedjelja

Happy Birthday To Me (1981.)

[/IMG]

Taglines:
It'll be a killer party!
From the producers of My Bloody Valentine comes the bloodiest party of the year!
Someone's having a party for the top ten, the senior class snobs. Before they get to celebrate, six of them will die in the most bizarre ways you'll ever see.
It is up to you to determine whether you wish to subject yourself to fear, terror... and shock!
Because of the bizarre nature of this birthday party, pray you're not invited.
R.S.V.P or die!
The Party Starts 15/05/81
John Will Never Eat Shish Kebab Again.
Six of the most bizarre murders you will ever see.
Steven will never ride a motorcycle again.
Greg will never lift weights again.
Who's killing the school's snobbish top ten? At the rate they're going there will be no one left for Virginia's birthday party... alive.
Pray You're Not Invited To The Party.
You're invited to the bloodiest party of the year.

Žanr: slasher horror

Redatelj: J. Lee Thompson

Producenti: John Dunning, Stewart Harding i Andre Link

Scenaristi: Timothy Bond, Peter Jobin, John Saxton i John Beaird

Glumačka postava: Melissa Sue Anderson, Glenn Ford, Lawrence Dane
Sharon Acker, Frances Hyland, itd...

Glazba: Bo Harwood i Lance Rubin

Godina izlaska: 1981. godina

Vrijeme trajanja: 110. minuta

Zemlja: Kanada

Jezik: Engleski

Budžet: 3,500,000 $

Ukratko radnja:
Virginia je ponosna što je u điru svega i što je mežu najboljim studentima na privatnom fakultetu, no taman prije njenog 18-tog rođendana kreće set brutalnih ubojstava te su njeni prijatelji ti koji bivaju mrtvi. Je li moguće da je ona ubojica? Virginia pati od nesvijestice uzrokovane neobičnom automobilskom nesrećom godinu ranije. Uskoro saznajemo istinu iza nesreće te što se sve to događa.

Recenzija:
Prije nekog vremena sam recenzirao My Bloody Valentine tako da evo još jednog kanadskog predstavnika slasher žanra iz tog zlatnog razdoblja 80-tih. Uvod filma je savršen, film kreće onako fino lagano te postaje sve napetiji i napetiji do prvog ubojstva jedne djevojke na faksu koje onako uz dosta borbe za preživljavanje se događa. Odmah se da vidjeti da je ubojica netko tko bi mogao biti poznat svima njima te da je netko koga poznaju. Nakon toga se upoznajemo sa glavnim likom filma Virginijom čiji lik nosi film uz razne misterije i pitanja, no lagano do toga.

Film predstavlja sve klasične elemente što svaki manje više slasher toga vremena je imao no uz par zanimljivih izuzetaka: sa 6 bizarnih ubojstava ko što i sam cover veli, iako nisu baš sva naročito prikazana, no sva su podosta neobična (naročito scena sa ražnjićima i utegom koje su najupečatljivije), izuzetno dobrom glumom te neobičnim twistovima. Još jednu stvar što bih napomenuo jest da je film u dosta situacija napet i puca na misteriju sa kombinacijom trilera na jedan kvalitetan način kako ne puno slashera je to vrijeme radilo. Virginia je mlada i simpa djevojka koja je doživila veliku tragediju u kojoj je izgubila majku te zbog toga ima problema sa glavom tako da živi sa svojim ocem i provodi vrijeme sa prijateljima te kako film odmiče dosta često zna da se onesvijesti bez ikakvog objašnjenja. Ono što je još bitno jest da se priprema za svoj rođendan no sve više njih umire koji trebaju doći na njen rođendan. Karakterizacija likova je sasvim solidna.

Atmosfera je iznenađujuće dobra uz dosta dobru glazbu te ima par zastrašujućih scena što je dosta cool, unatoč ne baš sjajnim efektima. Ubojstva su ko što sam rekao dosta bizarna, uz par njih koji su istinski prikazani na jedan šokantan način. Ubojicu ne vidimo, no uglavnom je obučen u crno sa crnim rukavicama i očito poznat svojim žrtvama. Radnja nekako sporo teče, te je film možda malo predugačak, no ok. Cijeli film kroz svoj tok budi misteriju tko to ubija, što se to događa Virginiji, itd...

Na pola film izgleda ko da daje twist što me malo zbunilo i ko da se zna tko ubija te me je držao kao da je gotova priča sve do zadnjih 10 minuta (ko što sam cover kaže) gdje sam se totalno šokirao jer nisam mogao vjerovati što gledam i čujem. Nevjerovatno! Nikako ga se ne može predvidjeti. Par super neobičnih twistova u kratkom vremenu skupa sa par flashbackova koji nude objašnjenje u maniri Scream, možda malo previše, no dosta cool i jezivo na jedan čudan način (vidi se da je ovaj film po tome utjecao na filmove kao što su Scream). Zadnja scena je jebeno dobra, creepy i opet neobična ko i cijeli film. Gluma je dosta dobra, Melissa Sue Anderson je dosta dobar posao napravila, svidio mi se i veliki Glenn Ford u maloj ulozi doktora, dok su ostali isto onako dobri. Slasher koji me dosta iznenadio i koji spada u samu kremu slashera 80-tih, neobičan i poseban, još jedan jak predstavnik kanadskih slashera! 7,5/10

Zanimljivosti o filmu:
Pošto su pojedini članovi filmske postave bili zarobljeni u krvavoj šminki po nekoliko sati znali su otići van po susjedstvu i plašiti ljude.

Mediji su izjavili da kako bi se sačuvao twist kraj kao tajna par krajeva je snimljeno. To je netočno, ali je pomoglo da se sačuva činjenica da dok se snimao film nije imao kraj. Scenarij je bio napisan sa jednim krajem koji je imao smisao za priču, ali nije imao twist. Stoga su producenti nastavili sa filmom krpajući twist. To objašnjava zašto nema nikakvog razvitka do kraja.

[/IMG]
[/IMG]
[/IMG]
[/IMG]
- 20:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2010  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Svibanj 2010 (30)
Travanj 2010 (16)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Filmovi

Ostale zanimljivosti