World Of Horror

21.05.2010., petak

He Knows You're Alone (1980.)

[/IMG]

Tagline:
Every girl is frightened the night before her wedding, but this time... there's good reason!

Žanr: slasher

Redatelj: Armand Mastroianni

Producent: George Manasse

Scenarist: Scott Parker

Glumačka postava: Don Scardino, Caitlin O'Heaney, Elizabeth Kemp
Tom Rolfing, Lewis Arlt, itd...

Glazba: Alexander Peskanov i Mark Peskanov

Godina izlaska: 1980. godina

Vrijeme trajanja: 94. minuta

Zemlja: USA

Jezik: Engleski

Zarada: 4,875,436 $

Ukratko radnja:
Amy se priprema protiv svoje volje za vjenčanje te ju počne proganjati serijski ubojica koji ubija mladenke i ljude oko njih. Dok njezini prijatelji pogibaju, u cijelu priču se uključuje i jedan policajac koji ga iz svog razloga želi uhvatiti prije nego što bude prekasno.

Recenzija:
Nakon velikog uspjeha Halloweena 1978. godina koji je promijenio slasher svijet zauvijek dosta filmova je krenulo sa inspiracijom i idejom iz tog filma da proizvede jednako sjajan slasher film. Neki su ispali uspješno kao Friday The 13th dok su neki ispali razočaravajući. Jedan od tih razočaravajućih slashera je He Knows You're Alone koji je ispao jedan od poznatijih slashera iz tog vremena (ne znam i ne razumijem stvarno kako mu je to pošlo za rukom), no kvalitetom nažalost je debelo podbacio.

Uvod filma mi se još i svidio u jednu ruku, vidi se jedan utjecaj na kasnije slasher filmove kao što su Scream 2 i Urban Legends, jedno sjajno ubojstvo u kinu gledajući horror film tako što se tiče toga plus (prvenstveno zbog neobične i super ideje za otvaranje filma) jer mi se baš svidjelo, no redatelj ovog filma Armand Mastroianni je tada istovremeno dosta toga sjebao jer je u ranoj fazi (na samom početku) otkrio lice ubojice tako da je od tog momenta sve pošlo u krivu. Veoma ubrzo i doznajemo motiv ubojice kroz neki flashback, što mu se to dogodilo u prošlosti da eto ubija prvenstveno mladenke i to dan prije njihova vjenčanja tako da film nema nikakav klasičan twist pred kraj što većina slashera ima. Likovi u priči koje zatim uviđamo su jako slabi, neke od najgorih koje sam vidio u nekom slasheru (tinejdžeri pretežito, itd...) katastrofalni uglavnom te jedan veliki minus u filmu. Niti ih upoznamo kako treba, niti su zanimljivi, maltene te boli džon za njih, veliko ništa što se tiče toga. Glavna heroina Amy naročito me razočarala koja se priprema za vjenčanje. Sva je nikakva, u nekom ljubavnom trokutu je stalno, dosta čudno razmišlja (sama pomisao udati se za nekoga koga baš i ne voli je dovoljan dokaz) ne uviđa što se događa oko nje, itd... no ništa vrijedno pažnje. Ubojicu ko što rekoh do tog momenta znamo tko je, i ima jedan ubojit pogled, brzo se kreće i u nekom crnom kaputu je, no nije mi nešto spektakularno. Cijela njegova percepcija mi podosta liči na Michaela Myersa (plus kuhinjski nož) što u velikoj dozi opet podsjeća i vraća na Halloween plus tip glavne heroine (koja nije ni blizu Laurie Strode),itd... Čak i policajac koji lovi ubojicu (čiji motiv saznamo tokom filma) mi po ponašanju previše liči na Dr. Loomisa tako da mi je sve to veliki minus. Ubojstva su više nego rutinska i slaba, stvarno loša tako da ih gotovo ni ne vidimo niti su kvalitetno odrađena, a bivaju ubijene sve redom u ovom slučaju prijateljice od Amy. Možda malo nevjerovatno zvuči no u par situacija sam skoro i zaspao koliko je slab i dosadan film. Radnja je dosta spora. U cijeloj priči jedna od pozitivnijih stavki u filmu jest glumac Tom Hanks u svom filmskom debiju koji mi se baš svidio kao lik, iako ga ne vidimo dugo (šteta što ga nisu duže stavili filmu da ima neku jaču i veću ulogu).

Film sadrži jednu dosta slabu atmosferu, ok glazbu koja je više negativna, nego pozitivna i recimo nekakvu napetost uz jednu jedinu pravu scenu koja baš izaziva i ulijeva strah u kosti (ima veze sa akvarijem). Dosta dobro napravljeno i jedina prava strašna scena u filmu. Pred kraj filma dobivamo scenu jurnjave, pokušaja bijega od ubojice (Amy od ubojice) u priču se uključuje i policajac koji ga pokušava uloviti što dovodi do jedne prosječne završnice gdje dobivamo par scena (ala Halloween) da bi došli do jednog kraja koji mi je totalno whatever, ne spašava film koji je u globalu baš totalno nikakav i slab. Gluma je jako loša, Toma Hanksa mi je baš lijepo bilo vidjeti, sasvim korektno je obavio posao, ostali slabi (Catlin O'Heaney kao glavna heroina Amy mi posebno nikako nije sjela). Jedan izrazito slab slasher, jedan od najgorih koje sam ikad vidio, i više nego komotno ga se može preskočiti. 2/10

Zanimljivosti o filmu:
Filmski debi Toma Hanksa.

U originalnom scenariju je Elliot (lik Toma Hanksa) trebao biti ubijen, no scenaristima se toliko svidio Tom Hanks da su maknuli ubojstvo njegovog lika iz scenarija.

Prema riječima redatelja Armanda Mastroiannia i scenarista Scotta Parkera film je imao nekoliko radnih naslova tokom produkcije. Među njima su bili Blood Wedding, Shriek i The Uninvited. Studio je bio na kraju taj koji je zalijepio za film naslov He Knows You're Alone nakon pozitivnog testiranja publike s tim naslovom.

Snimljen u 15 dana dok je cijela produkcija od snimanja do zadnjeg reza potrajala 6 mjeseci.

Prema riječima scenarista Scotta Parkera Tom Rolfing je bio izabran za ulogu serijskog ubojice jer se redatelju Armandu Mastroianniu svidio njegov intenzivan pogled očiju.
- 19:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2010  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Svibanj 2010 (30)
Travanj 2010 (16)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Filmovi

Ostale zanimljivosti