World Of Horror

14.05.2010., petak

Friday The 13th 2 (1981.)

[/IMG]

Taglines:
The body count continues...
Just when you thought it was safe to go back to camp...
The day you count on for terror is not over.

Žanr: slasher horror

Redatelj: Steve Miner

Producent: Steve Miner

Scenaristi: Ron Kurz i Phil Scuderi

Glumačka postava: Amy Steel, John Furey, Lauren-Marie Taylor, Stu Charno, Adrienne King, itd...

Glazba: Harry Manfredini

Godina izlaska: 1981. godina

Vrijeme trajanja: 87. minuta

Zemlja: USA

Jezik: Engleski

Budžet: 1,250,000 $

Zarada: 21,722,776 $

Ukratko radnja:
Tri mjeseca nakon tragičnih događaja 1979. godine u kampu Crystal Lake jedina preživjela Alice je misteriozno ubijena u svom domu. Pet godina kasnije Paul Holt otvara kamp za savjetnike u Packanack Lodge, u blizini starog kampa Crystal Lake. Zanemarivši još jednom upozorenja starog Ralpha ubojstva se ponovo počnu događati, ali kako legenda govori, je li se Jason stvarno utopio u Crystal Lakeu ili nije? Je li postoji neki razlog zašto se ubojstva događaju? Pripremite se za još jednu noć vriska!

Recenzija:
Evo još jedna recenzija mog omiljenog horror serijala Friday The 13th, ovaj put drugi dio. Za razliku od jedinice, jedino je Harry Manfredini tu od originalne kreativne filmske ekipe sa jednako efektnom glazbom, dok su i Cunningham, Savini i Miller odustali iz svojih razloga. Moram priznati da iako mi je žao što ih nema u ovom filmu opet mi i nije toliko strašno i žao zato što je film jednako dobar kao i prvi dio. Steve Miner je obavio odličan posao što se tiče režije te radnja teče jako dobro.

Uvod je odličan, onaj tko nije gledao prvi dio ukratko na početku može vidjeti što se to dogoilo u prvom dijelu, 3 mjeseca nakon prvog dijela uviđamo preživjelu Alice iz prvog djela sa jednim finim ubojstvom koje je odrađeno full napeto sa sjajnom atmosferom, iako mi je žao što je žrtva bila Alice jer mi je baš bila simpatična od prvog djela. Zatim idemo 5 godina kasnije te se vraćamo u blizinu kampa Crystal Lake gdje novi set tinejdžera gradi kamp, trenira da budu savjetnici na kampu i pripremaju se za novu ljetnu sezonu. I ovdje ne prate upozorenja što će neke koštati života. Tinejdžeri su i ovdje full simpatični i jednostavni, nisu nimalo iritantni i dosadni ko što su u nekim kasnijim nastavcima znali biti, jako ih dobro sve upoznamo i suosjećamo se s njima kad padnu u frku, naročito bih izdvojio glavnu junakinju Ginny, Paul i Vicky (koja je prelijepa) koji su baš posebni u filmu. S vremenom novi set ubojstava na kampu se počne događati koja su odrađena jako dobro, uz karakterističnu napetost, glazbu i atmosferu ko i prvi dio, iako ni blizu ne pogibaju svi iako ih pogiba više nego u prvom dijelu te se cijela akcija odvija tokom noći (scena sa šipkom kroz mladi par je više nego ikonička plus ubojstvo sa nožem koje je super izvedeno). Zanimljivo mi je bilo vidjeti starog brbljavog Ralpha ovdje koji se neće baš dobro provesti u ovom dijelu.

Ubojicu nije teško skužiti, naročito kad se dođe do okupljanja oko vatre gdje Paul priča svima šta se to tragično dogodilo prije više godina na kampu i da Jason Voorhees je negdje u divljini i čeka da osveti smrt svoje majke i da, ovaj nastavak predstavlja veliku revoluciju što se tiče toga jer je predstavio novu horror ikonu Jasona Voorheesa široj masi nakon kratke scene iz prvog djela u svom legendarnom krvavom pohodu. Malo se krši sve ono što smo saznali o Jasonu u prvom djelu, no nije mi to smetalo. Ovdje se čak čini da je pomalo i šeprtljav te nije baš u punom sjaju ko u kasnijim nastavcima, no izrazito je strašan i jezovit, čak i više nego u nekim kasnijim nastavcima (naročito sa tom nekom vrećom koju ima na glavi i sablasnim očima). Kombinacija ubojice iz The Town That Dreaded Sundown (zbog vreće na glavi) te Elephant Mana (zbog izgleda). Koristi razni alat od kuhinjskog noža, grablje, mačetu, neku špagu, itd...

Efekti su jako dobri u filmu te mi se svidjela završna borba u ovom filmu koja je po meni čak i bolja od prvog djela, Ginny i Paul protiv Jasona u jednoj prostoriji koja liči kao neka prostorija posvećena Jasonovoj majci, te ko i prvi dio ovdje imamo jedan odličan kraj, jednako efektan i strašan ko i prvi dio koji me kad sam prvi put vidio dobro protreso. Gluma je fenomenalna, kraljica vriska Amy Steel stvarno briljira u filmu, John Furey je simpatičan dok Lauren-Marie Taylor super vrišti i sjajna je ko i uglavnom svi u ovom odličnom nastavku, meni omiljeni nastavak u cijelom serijalu koji neće razočarati u nijednom segmentu, odličan horror film kojeg obožavam i koji mi se sviđa na mnogo načina, čak i malo više od prvog djela, 10/10.

Zanimljivosti o filmu:
Jason je u ovom filmu obučen da izgleda točno kao ubojica s vrećom iz filma The Town That Dreaded Sundown.

48 sekundi je odrezano od strane MPAA da bi se izbjegao X rating.

Glavni lik Ginny Field je nazvana po Virginia Field koja je bila produkcijski dizajner u oba Friday The 13th filma.

Film je zaradio 21,722,000 $ sa budžetom od 1,000,000 $.

Iako je Warrington Gillete potpisan kao Jason, većinu scena u filmu je igrao kaskader Steve Dash.

Kada je filmska ekipa pitala Adrienne King da ponovi ulogu Alice odgovorila je da želi kratko biti na filmu jer je u to vrijeme bio jedan opsesivan fan koji ju je pratio te provalio u njen stan te se zbog toga bojala za svoj život.

[/IMG]
[/IMG]
[/IMG]
[/IMG]
- 18:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2010  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Svibanj 2010 (30)
Travanj 2010 (16)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Filmovi

Ostale zanimljivosti