World Of Horror

24.04.2010., subota

The Fly (1986.)

[/IMG]

Žanr: horror, sci-fi

Redatelj: David Cronenberg

Producenti: Stuart Cornfield i Mel Brooks

Scenaristi: David Cronenberg i Charles Edward Pogue

Glumačka postava: Jeff Goldblum, Geena Davis, John Getz

Glazba: Howard Shore i Nile Rodgers

Godina izlaska: 1986. godina

Vrijeme trajanja: 95. minuta

Zemlja: USA

Jezik: Engleski

Budžet: 15,000,000 $

Zarada: 60,629,159 $

Ukratko radnja:
Mladi nabrijani znanstvenik Seth Brundle je pred velikim otkrićem koje bi moglo promijeniti svijet zauvijek. Naime izmislio je telepod koji može prebaciti osobu iz jednog telepoda u drugi. Kako bi uspio sa svojim izumom upozna mladu novinarku Veronicu Quaif s kojom počinje ulaziti u ljubavni odnos, dok istovremeno i dalje istražuje teleportaciju. Jednom prilikom sebe ubaci u telepod da izvrši transportaciju kad ono muha uđe u jedan telepod i zauvijek mu izmjeni genetički kod. Nakon što je izašao iz telepoda lagano postaje novi čovjek, nova osoba, naposljetku novo biće (Brundlefly) kojeg ni nitko i ništa ne može spasiti, ni njegova draga više nikad neće ga moći prepoznati i nakon toga više ništa nikad neće bit isto.

Recenzija:
Remake istoimenog filma iz 1958. godine koji je prema mišljenju kritike i publike bolji od originala. Totalno se slažem sa tom tvrdnjom. Sam film spada u top 5 najboljih sci-fi/horror filmova zadnjih 30-tak godina. Nema dosadnih i bezveznih stvari, film teče veoma dobro te se kvalitetno upoznajemo sa svim likovima. U filmu čak ni nema previše likova, čini mi se samo 3, glavni tok radnje se vodi oko glavnih glumaca Jeffa Goldbluma i Geene Davis kao Seth i Veronica koji su (slobodno može se reći) ostvarili uloge svoje karijere. Savršeno si pašu kroz film, savršeno su odradili svoj posao te je zanimljivo ih vidjeti u razvoju od velikih ljubavnika i prijatelja sa početka do na kraju velikih neprijatelja. Specijalni efekti u filmu su maestralni i neke od najboljih koje sam vidio u nekom filmu Davida Cronenberga i općenito na filmu (i dan danas izgledaju sjajno i nimalo outdated), što je i klasično kad su u pitanju Cronenbergovi filmovi.

Odlična kombinacija znanosti, horrora, sci-fi, psihološke drame te bi čak rekao i romanse između dva glavna lika uz pomalo uskakanje trećeg lika. Radnja se možda čini jednostavna, no nije te je napravljena veoma efektno i savršeno. Seth i Veronica su oboje malo tvrdoglavi, no pašu si, vole se i razumiju te pokušavaju da uspiju do samog kraja. Seth naročito jer je jedan dosta lud znanstvenik koji hoće promijeniti svijet, koji vjeruje u teleportacije te da se sve može kad se hoće. Savršeno se upoznajemo njima, osjećamo što oni misle i rade, suosjećamo s njihovim patnjama i željama te kad se dogodi zlokobna greška u pokusu odnosno eksperimentu koju glavni lik napravi kako bi promijenio zauvijek svijet za ljubavni par sve lagano ide nizbrdo. Dijalog je savršen, izuzetno dirljiv i poseban te u podosta situacija tužan ko i u globalu cijeli film. Moram napomenuti i odličnog Johna Getza koji je baš pravi davež ovdje u sporednoj ulozi no svejedno je sjajan.

Transformacija Setha u muhu je veoma zanimljiva, snažna i dosta mukotrpna za gledati jer istovremeno se prolazi kroz dosta uznemirujućih scena (gotovo cijela druga polovica filma pokazuje veoma bolnu i nevjerovatnu transformaciju kroz koju se prolazi kroz nekoliko etapa), imamo tu i hranjenje Brundle muhe što je poprilično disgusting, te na kraju postaje Brundlefly u toj krajnjoj preobrazbi što sve dovodi do jedne žestoke borbe na kraju u koju se uključuje i lik Johna Getza koja ne donosi najljepši kraj u ovom tužnom i napetom filmu, no jako je dobar i zadovoljavajuć. Film iako je podosta krvav i disgusting opet čak možda i veći naglasak daje jednom emocionalnom raspadu i tragediji.

Film koji neće razočarati te film koji odlično pokazuje nesretnu ljubav koja se nije smjela desiti, otuđenost, izigravanje Boga te strašnu i nesretnu tragediju uzrokovanu svim tim te pokazuje klasične efekte i teme Cronenbergovih filmova kao što su propadanje ljudskog tijela, razne transformacije, mračno ljudsko ponašanje i emocije kojih ovdje ima na tone. Prema mišljenju kritičara najbolji uradak Davida Cronenberga za što se u potpunosti slažem, veoma zreli pristup jednog od majstora horrora, veoma pametan i zanimljiv film, remek djelo koje i dan danas izgleda sjajno. Film je ponudio i nastavak koji je daleko slabiji od ovog filma, no o tome nešto kasnije. I za kraj, šta drugo reći nego ocijena 10/10 i riječi drage Geene Davis: "Be afraid, be very afraid!"

Zanimljivosti o filmu:
Redatelj David Cronenberg se pojavljuje u maloj cameo ulozi ginekologa (doktor koji porodi djete-ličinku).

Oko 5 sati šimnaknja i uređivanja svaki dan je trebalo majstorima šminke da J. Goldbluma srede za film.

Bljuvotine "Brundlefly" su u stvari miks: jaja, med i mlijeko.

Oblik dva telepoda je napravljen prema cilindru starog motocikla Ducati, kojeg je u graži imao redatelj D. Cronenberg

Robert Bierman je trebao biti prvotni redatelj filma no on je odustao zbog smrti u obitelji.

Jedno vrijeme u planu za redatelja je bio i Tim Burton.

Uloga Setha Brundlea je bila ponuđena Michaelu Keatonu, ali ju je on odbio.

Dizajneri The Chris Walas, Inc.-a su danima proučavali mnoge bolesti kako bi što bolje dočarali razne stadije mutacije "Brundlefly", a sam redatelj se sjetio da bi to trebalo biti mutacija koja bi sadržavala i efektnu deformaciju i asimetričnost, a ne klasičnu veliku muhu.

Charles Edward Pogue je osmislio scenarij prema filmu "The Fly" (1958), no kad je Cronenberg izabran za redatelja svoje prihvačanje je uvijetovao time da može izmjeniti scenarij ako mu se nešto ne sviđa. Tako je izmjenio imena likova, većinu dijaloga, no koncept "Brundlefly" i transformacije nije dirao.

Ovo je prvi kino film koji je imao premijeru na televizijskoj mreži Fox.

Mel Brooks nije želio da se zna da je on producent filma, kako gledatelji ne bi mislili da je film neka komedija.

Kad Seth kaže: "- Drink deep, or taste not, the plasma spring." , to je referenca na citat djela "An Essay on Criticism" Alexandera Popea.

Cronenberg je prvo odbio redateljsku stolicu, no kako je prvotno trebao snimiti "Total Recall" (1990), no zbog raznoraznih pripetija i nesuglasica sa prgavim producentom Dinom De Laurentiisom ipak se vratio u redateljsku stolicu The Fly.

Iako scenaristički dobro osmišljena scena (na žalost) nije nikada snimljena - kad se "Brundlefly" hrani na kontenjeru i u jednom trenutku bljuvotinom zaspe beskučnicu po licu, i dok se tako hrani u jednom trenutku njegova ljudskost na trenutak shvati što je učinio.

Neke scene su snimljene no nikad nisu umontirane u sam film:
scena kad Brundle zajedno odjednom teleportira babuna i mačku, te u sljedećem trenutku na njega nasrne mješani mutant obja sisavca, a znanstvenik ga umlati metalnom cijevi;
scena kad brundle izađe van zgrade, a iz njega sa strane izađe jedan od muhinih dlakavih udova;
te alternativna scena gdje Veronica sanja svoje nerođeno dijete.

Rečenica "I'm saying I'm an insect who dreamt he was a man and loved it, but now that dream is over and the insect is awake," je referenca na priču "Preobrazba" Franza Kafke, koju je napisao 1912 godine.

Producenti Brooks i Stuart Cornfeld,te studio Fox su žarko željeli Cronenberga za redatelja pa su mu odmah ponudili 1 mlijun $, dok je sam David bio tražio 750 000 $; uz pristanak je također tražio da sa njim rade ljudi koji su radili na prijašnjim njegovim filmovima - montažer Ronald Sanders, dizajner produkcije Carol Spier, redatelj fotografije Mark Irwin i kompozitor Howard Shore.

The Fly je dobio operu koju režira Cronenberg, David Henry Hwang piše riječi dok je za muziku kao kompozitor zaslužan Howard Shore (produkcija je započela negdje polovicom ove 2008 godine).

[/IMG]
[/IMG]
[/IMG]
[/IMG]
- 10:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  travanj, 2010 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Svibanj 2010 (30)
Travanj 2010 (16)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Filmovi

Ostale zanimljivosti