World Of Horror

15.05.2010., subota

Terror Train (1980.)

[/IMG]

Taglines:
The boys and girls of Sigma Phi. Some will live. Some will die.
All Aboard... If You Dare!
A nightmare journey to hell...
Don't waste money on a return fare. You won't be coming back!

Žanr: slasher

Redatelj: Roger Spottiswoode

Producent: Harold Greenberg

Scenarist: T.Y. Drake

Glumačka postava: Jamie Lee Curtis, Ben Johnson, Hart Bochner, Sandee Currie, Timothy Webber, itd...

Glazba: John Mills-Cockell

Godina izlaska: 1980. godina

Vrijeme trajanja: 97. minuta

Zemlja: Kanada

Jezik: Engleski

Budžet: 3,500,000 $

Zarada: 8,000,000 $

Ukratko radnja:
Na fakultetu se dogodi jedna šala koja ode krivim putem zbog koje jedan student završi na psihijatriji. Par godina kasnije hrpa mladih slavi kraj fakulteta na vlaku obučeni u razne kostime te u početku sve krene u redu dok se ne počnu događati ubojstva od strane ubojice koji mijenja kostime i očito želi ispraviti nepravdu koja se dogodila prije par godina.

Recenzija:
Jedan od kultnih kanadskih slashera skupa sa Prom Night koji je započeo kratku navalu kanadskih slashera koja se dogodila u toku 1980. i 1981. godine. Radnja filma je jako dobra i posebna te svoj utjecaj nalazi u klasiku Halloweenu (ideja je zapala da se Halloween stavi na vlak). Moram reći da me film jako dobro i ugodno iznenadio. Uvod mi je sjajan, odlično nas uvodi u radnju te je sam uvod klasik kod većine slashera: šala koja je otišla krivim putem (ovdje hrpa mladih zezne jednog lika za jednu trebu što donese tragične posljedice, itd...). Nakon toga radnja ide par godina kasnije, set mladih slavi završetak fakulteta i odluči učiniti to u vlaku.

Sviđa mi se ideja da se gotovo cijeli film odvija u vlaku, iako je radnja mogla biti bolja. Mladi su dosta zanimljivi u filmu, obučeni u razne kostime spremni da se dobro zabave uz glazbu koja podsjeća dosta na disko 70-tih. Zanimljivo je bilo vidjeti i Davida Copperfielda u svojoj jedinoj filmskoj ulozi u životu i to kao mađioničar (di će čovjek bolje od svoje struke). Ono što prvenstveno nosi ovaj film te razlog zašto je on na neki način stvarno poseban i klasik žanra jest Jamie Lee Curtis, kraljica vriska koja je iste godine na još jednom kanadskom slasheru radila, Prom Night. Suvereno odrađen posao u glavnoj ulozi, klasik kad je u pitanju Jamie Lee Curtis, veoma simpatično, snažno, profesionalno uz mnoštvo vriskova. Ostatak mladih je isto cool na nekin način.

Ono što me jako dojmilo u filmu jest kako film ima jako dobru atmosferu i napetost, iznenađujuće bih čak rekao, iako se otprilike zna tko je ubojica od gotovo samog početka (barem sam ja znao), uz sitnu ne baš sjajnu dozu misterije jer ono što me malo nerviralo jest što se kroz skoro cijeli film na neki način pikira jedna osoba da je ubojica kad je više nego jasno da ta osoba nije, no kao želi se stvoriti neka misterija, no nije baš uspjelo. Ubojica je jako dobar u smislu da mi se sviđa mi mogućnost mjenjanje raznih kostima i to čim nekog ubije obuče njegov kostim koji su pomalo spooky (naročito kostim nešto tipa Groucho Marxa) te kako se tim načinom lagano šeta po cijelom vlaku. Ubojstva su dosta rutinska, ništa specijalno, nema puno krvi i prikaza tih ubojstava tako da bi neki mogli ostati malo razočarani što se tiče toga, no sviđa mi se intenzivan ton i atmosfera dok se odvijaju. Osim radnje koja je mogla biti bolja fali mi malo više akcije u smislu horrora jer se previše vremena pridaje glupostima. Fan sam Davida Copperfielda i sve to stoji da je on zabavan lik, no ovdje stvarno previše vremena se daje njegovom magičnom showu kojeg ima na tone.

Pred sam kraj onaj tko i nije znao tko je ubojica je lagano mogao skužiti tko je to u pitanju i sve do same završnice film je super, odlična atmosfera uz napetu glazbu, final girl u odličnoj i zanimljivoj borbi s ubojicom, ubojica se sazna na jedan jako dobar način, dok nakon toga dolazi kraj koji je mogao biti daleko bolji i s kojim nisam baš zadovoljan. Osim Jamie Lee Curtis još bih napomenuo Bena Johnsona u bitnoj ulozi konduktera na vlaku koji su uistinu briljirali u filmu. U globalu ne savršen film, no jako dobar i jak predstavnik slasher žanra, definitivno za pogledati. 7/10

Zanimljivosti o filmu:
Ideja za film je došla kad je izvršni producent filma pogledao horror film Halloween i odlučio da napravi Halloween u vlaku.

Film je snimljen u Montrealu, u 4 tjedna.

Debitantski film redatelja Rogera Spottiswooda.

Skupa sa Halloweenom i Prom Night, ovo je film koji je Jamie Lee Curtis dodijelio titulu kraljice vriska zbog njene učestale pojave u horror filmovima.

[/IMG]
[/IMG]
[/IMG]
[/IMG]
- 20:13 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2010  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Svibanj 2010 (30)
Travanj 2010 (16)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Filmovi

Ostale zanimljivosti