World Of Horror

05.05.2010., srijeda

The Shining (1980.)

[/IMG]

Taglines:
The tide of terror that swept America IS HERE.
A Masterpiece Of Modern Horror.
Stanley Kubrick's epic nightmare of horror.
The Horror is driving him crazy.
He Came As The Caretaker, But This Hotel Had Its Own Guardians - Who'd Been There A Long Time.

Žanr: psihološki horror, drama

Redatelj: Stanley Kubrick

Producenti: Stanley Kubrick, Jan Harlan i Martin Richards

Scenaristi: Stanley Kubrick, Diane Johnson i Stephen King

Glumačka postava: Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloyd
Scatman Crothers, itd...

Glazba: Wendy Carlos i Rachel Elkind

Godina izlaska: 1980. godina

Vrijeme trajanja: 146. minuta

Zemlja: USA

Jezik: Engleski

Budžet: 19-22,000,000 $

Zarada: 94,984,856 $

Ukratko radnja:
Muškarac sa svojom ženom i sinom postane kućepazitelj tokom zime u jednom izoliranom hotelu u kojem veoma skoro njegov sin Danny počne imati uznemirujuće vizije prošlosti hotela koristeći telepatski dar znan pod imenom "Isijavanje". Otac Jack Torrance je pisac u toku pisanja svog novog projekta kad lagano počinje kliziti u ludilo kao rezultat kabinske groznice te priviđanja duhova. Nakon što ga konobar uvjeri da treba dovesti svoju obitelj u red, Jack totalno poludi, a jedina stvar koja može spasiti Dannya i njegovu majku jest "Isijavanje".

Recenzija:
Nakon dosta odgađanja sam odlučio da konačno pogledam ovaj klasik Stanleya Kubricka i općenito horror žanra. Film nas odlično uvodi u radnju koja je sama po sebi dosta jednostavna, no maestralno prikazana te u prvih par minuta saznajemo ponešto o povijesti hotela te o Jacku Torrancu. Film je odlična kombinacija psihološkog horrora i drame, te u filmu se savršeno preklapaju oba žanra. Film traje skoro 2 i pol sata, no ni u jednom trenutku ne budi dosadu. Naprotiv, u prvih sat vremena se savršeno upoznajemo sa svim likovima kojih nema puno, no svi su redom posebni, i pomalo čudni na svoj način.

Režija Stanleya Kubricka je genijalna, čovjek je jednostavno živi perfekcionist, izvukao je maximum iz glumaca te iz odlične knjige Stephena Kinga ubacio još svoj talent, kreativnost i štih te proizveo jedan od najboljih horrora svih vremena. Likovi su kvalitetno razrađeni, od malog Dannya koji ima razne vizije o duhovima u hotelu, do Wendy koja je brižna majka i žena te hoće samo najbolje za svog muža i sina. Glazba je odlična te je atmosfera dosta napeta, klaustrofobična i neobična. Sviđa mi se što je u filmu zima što podosta koristi filmu u pozitivnom smislu. Sviđa mi se kako je Kubrick prikazao hotel i stvarno ima podosta zanimljivih scena i prikaza hotela od dugih hodnika, velikih kuhinja, jako crvene boje na zidu, do čuvenih scena kad mali Danny ima vizije dviju blizanki ubijenih u tom hotelu.

Mnogi koji su pročitali knjigu su skupa sa autorom Stephenom Kingom popljuvali film zbog toga kako je Jack Torrance previše naglo i brzo postao manijakalan u filmu te da njegov lik izgleda dosta neuvjerljiv što se tiče toga, no ja se ne slažem, iako nisam pročitao knjigu. Jack Nicholson možda izgleda malo luđački sa svojim pogledom, no meni je baš pasao. Uz to neki su čak i rekli da film uopće ne drži vodu nimalo knjizi za što ne bih rekao da je istina. Film sasvim dovoljno i kvalitetno nas uvodi u svijet Jacka Torranca, njegove obitelji i zločudnog hotela, od njegovog osmijeha, zadovoljstva i ljubavi prema obitelji i poslu na početku filma te tek nakon više od sat vremena počinje lagano prava transformacija (tipa Jekyll-Hyde) gdje pod utjecajem klaustrofobične atmosfere i progona duhova odluči ubiti svoju obitelj što je samo po sebi zatrašujuća pomisao da netko tko bi trebao da te voli i pazi o tebi može uopće pomisliti da te ubije. Film savršeno teče, nije nimalo naporan, ima podosta zastrašujućih scena (meni neke od omiljenih su razne Dannyeve konstantne vizije, prikaz Jackovog ludila, itd...) koje su i pomalo zbunjujuće kao jel stvarno Jacka Torranca progone duhovi, je li film zapravo jedna velika mašta, ono šta se to zapravo događa? Dijalog je savršen, naročito veliki broj rečenica koje Jack Torrance izgovara.

Jednom kad stvarno Jack poludi tad krenu problemi za obitelj koja se bori za preživjeti uz veliku mećavu koja je okružila hotel. Sama završnica je genijalno napravljena, full napeta uz čuvenu rečenicu Jacka Torranca "Here's Johnny" koja ulijeva strah u kosti te sam kraj koji iako je pravedan i dalje zadnja scena budi par pitanja da si gledatelji misle u glavi što je Kubrick htio reći sa ovim filmom, dal je cijela priča fantazija ili stvarnost te šta film predstavlja u konačnici. Ta doza misterije mi je baš dobra i tu je Kubrick baš uspio. Gluma je savršena, Jack Nicholson koji je inače meni jedan od najdražih glumaca svih vremena je obavio posao za čistu desetku, ko i Shelley Duvall te Danny Lloyd. Meni je film bio jedno veliko zadovoljstvo za pogledati, od prve popljuvan većinski od strane kritike da bi do danas stekao status jednog od najboljih horror klasika svih vremena. Totalna preporuka za sve ljubitelje pravih horrora! 10/10

Zanimljivosti o filmu:
Tijekom predprodukcije, oko tri sata ujutro, Stanley Kubrick je nazvao Stephena Kinga da ga pita "Jesu li priče o duhovima samo potvrda zagrobnog života?" King se nije složio. Tijekom razgovora, Kubrick je odlučno upitao, "Vjeruješ li u Boga?". King se zamislio na trenutak i odvratio, "Da, mislim da jesam." Kubrick je odgovorio, "Ne, mislim da Bog ne postoji", i poklopio.

Snimanje je obavljeno u studijima Pinewood i Elstree u Engleskoj. Set Overlook Hotela bio je najveći ikad sagrađen. To je uključivalo cijeli eskterijer i interijere hotela. Nekoliko vanjskih scena je snimljeno u Timberline Lodge na Mount Hoodu u Oregonu. Interijeri su temeljeni na hotelu Ahwahnee u nacionalnom parku Yosemite. Timberline Lodge tražio je od Kubricka da promijeni zloglasnu sobu 217 iz Kingova romana na 237, kako bi mušterije odsjedali bez straha u sobi 217.

Vrata koja Jack sasjeće sjekirom na kraju filma bila su prava vrata. Kubrick je prvo koristio lažna vrata, izrađena od slabijeg drveta, ali ih je Jack Nicholson, koji je radio kao dobrovoljni vatrogasac, prebrzo uništio.

Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, Isijavanje drži rekord među filmovima u kojima se najviše puta ponavljala jedna jedina scena (uključujući dijalog) s 127 ponavljanja. U njima je sudjelovala Shelley Duvall.

Jackova najslavnija rečenica, "Heeeeere's Johnny!", preuzeta je iz slavnog uvoda za Johnny Carson Show domaćina Johnnyja Carsona, koju je izgovarao Ed McMahon. Na vlastitu inicijativu ju je dodao Nicholson.

Film koji Danny i Wendy gledaju na televiziji na početku "Ponedjeljka" je segment iz Summer of '42, navodno jednog od Kubrickovih najdražih filmova.

Uvodne scene panorame (koje je iskoristio Ridley Scott pri kraju Blade Runnera) i sve scene Volkswagen Beetlea na cesti prema hotelu su snimljene u nacionalnom parku Glacier u Montani. Ove scene snimljene su iz helikoptera.

Stanley Kubrick je u jednom trenutku pomišljao na Roberta De Nira te Robina Williamsa za ulogu Jacka Torranca, ali je na kraju odustao od obojice. Prema riječima Stephena Kinga, Kubrick je jedno vrijeme pomišljao i na Harrisona Forda.

Stephenu Kingu se nije svidjelo što je Kubrick izabrao Jacka Nicholsona te ga je htio nagovoriti da otkaže suradnju s njim te uzme ili Michaela Moriartya ili Jona Voighta jer je osjećao da će oni vjernije iskazati ulogu nego Jack Nicholson.

Tijekom snimanja, Kubrick je zadao glumačkoj postavi da odgledaju Eraserhead, Rosemary's Baby i Excorcist kako bi se pravo dobro pripremili i uživili za film.

Pošto je Danny Lloyd bio izuzetno mlad i zbog toga što je ovo bio njegov prvi film, Kubrick se ponašao izrazito zaštitnički prema njemu.

Bilo je toliko puno promjena u scenariju tokom snimanja da je Jack Nicholson izjavio da ih je prestao čitati. Čitao bi samo nove stranice koje bi mu bile donošene svaki dan.

Na setu filma nije bilo klimatizacije pa je znalo veoma često biti prevruće.

Kolko god se Stephenu Kingu nije svidjela gluma Jacka Nicholsona toliko mu se jednako zgadila i Shelley Duvall.

[/IMG]
[/IMG]
[/IMG]
[/IMG]
- 17:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2010  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Svibanj 2010 (30)
Travanj 2010 (16)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Filmovi

Ostale zanimljivosti