World Of Horror

14.05.2010., petak

Vacancy (2007.)

[/IMG]

Taglines:
How can you escape...if they can see everything?
Once you've checked in... The terror begins.

Žanr: horror, triler

Redatelj: Nimród Antal

Producent: Hal Lieberman

Scenarist: Mark L. Smith

Glumačka postava: Luke Wilson, Kate Beckinsale, Frank Whaley, itd...

Glazba: Paul Haslinger

Godina izlaska: 2007. godina

Vrijeme trajanja: 85. minuta

Zemlja: USA

Jezik: Engleski

Budžet: 19,000,000 $

Zarada: 25,300,645 $

Ukratko radnja:
Bračni par David i Amy se vraćaju po svemu sudeći sa svoga posljednjega zajedničkog putovanja. Međusobni odnosi im nisu baš na razini, a situacija dodatno eskalira kada im se usred šumetine pokvari auto. Kao jedinu soluciju imaju pješke se vratiti par milja unazad u nekakav očajni motel. Dobivaju ključ “kraljevskog apartmana”, te se smještaju u orunuli sobičak. “Idilu” dodatno narušava trenutak kada usred dosade David stavlja neku VHS kazetu u video i shvaća da gleda snuff film snimljen upravo u toj sobi gdje se nalaze. Na trenutak ne vjeruje što ima ispred sebe, ali tada im netko počne manično lupati po vratima…

Recenzija:
Film kojeg sam svježe sinoć pogledao tako da sam odlučio odmah da nabacim svoju recenziju. Vacancy je horror/triler sa kvalitetnim elementima oba žanra. Premisa je dosta jednostavna, ali efektna. Bračni par usred noći nabaca na hotel u kojem im se život pretvara u pakao jer ih nekolicina "snuff" biznismena žele napasti i ubiti. Režija je savršena te vizualno/tehnčki je film na nivou. Film zasigurno nalazi utjecaj iz filmova Saw i Hostel što se tiče tematike, no ovdje je sve to odrađeno uz ne toliko nasilja već uz daleko više prednosti na atmosferi i napetom tonu. Jedna od prednosti ovog filma jest što je cijela radnja smještena tijekom noći i događa se na malom prostoru.

Od samog početka mi se svidjela atmosfera i napetost u filmu, otvaranje je dosta dobro, ne vidimo bračni par kako odmah nabaca u mali hotel, već korak po korak što im se dešava dok ne dođu do hotela u koji nisu htjeli prvotno ići već jer im se pokvario auto. Svidjela mi se scena gdje menadžer hotela ne reagira na zvono recepcije već se iz njegove prostorije čuje vrisak žene, a on izađe mrtav hladan i veli da je sve u redu. Sam menadžer je dosta čudan sa naočalama, brkovima i podosta smiješan (ko neki šmokljan iz 80-tih). Već tad se da skužiti da se nešto čudna događa po hotelu i da bi nešto grozno moglo da se dogodi. Kad se bračni par ukrca u sobu problemi skupa sa akcijom kreću i to punom parom. Od lupanja na vrata, telefonskih poziva, raznih zvukova sa svih stranan, itd... koji postaju veoma ubrzo uznemirujući te zastrašujući. Još jedan aspekat filma koji mi se svidio jest kako bračni par uviđa kazetu na TV-u sa nasilnim scenama snimljenim u prostoriji gdje su oni te ubrzo shvate da su oni slijedeće žrtve.

Ubojice su dosta kvalitetni, motiv njihov ne saznajemo, no ovako i onako bolesnom umu nije uvijek potreban motiv, no očito da se pale na nasilje do tolike mjere da snimaju napade kamerom te vole ubijati ljude sa nekim neobičnim maskama što samo dodaje jezu. Bračni par kroz cijeli film je skupa, vole se, iako se podosta svađaju, no ne predaju se u nijednom momentu i pokušavaju pobjeći iz hotela na razne načine, no što god probaju nikako ne ide jer ih ubojice vide i imaju konstantno na oku. Svidjela mi se atmosfera koja je dosta neobična i strašna jer gledaš kako će bračni par pobjeći, nalaze se u bezizlaznoj situaciji maltene Bogu iza nogu, a čekaju ih profesionalne ubojice koji će ih ubiti istog trena skupa sa dobrom glazbom u filmu te je fascinantno kako je film napet bez puno krvi i ubojstava što u ovom filmu ima jako, jako malo tako da će fanovi takvih stvari ostati debelo razočarani.

Kako noć promiče sve više je film napet što dovodi do jedne napete borbe koja je dosta dobro odrađena, dok je kraj dosta razočaravajuć i nedorečen te još jedan dio koji mi se nije svidio jest da je film prekratak. Gluma je iznenađujuće dobra što nisam nikako očekivao. Luke Wilson i Kate Beckinsale koji nisu poznati baš po horror filmovima su vrhunski odradili posao, stvarno jako dobro i da se više nego suosjećati s njihovim ulogama. U globalu jedan jako dobar horror/triler i općenito izrazito zadovoljavajuć, zanimljiv i zabavan film. Zbog ovih par stvarčica koje mi se nisu svidjele dajem 8,5/10.

Zanimljivosti o filmu:
Pušten u kina pod imenom Temporary Arrangement.

Sarah Jessica Parker je bila originalno izabrana za film, ali je na kraju odustala tako da je na njeno mjesto došla Kate Beckinsale.

[/IMG]
[/IMG]
[/IMG]
[/IMG]
- 12:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2010  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Svibanj 2010 (30)
Travanj 2010 (16)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Filmovi

Ostale zanimljivosti