World Of Horror

19.05.2010., srijeda

The Fly 2 (1989.)

[/IMG]

Taglines:
Like father, like son.
A new generation of terror!

Žanr: sci/fi, horror

Redatelj: Chris Walas

Producenti: Steven-Charles Jaffe i Mel Brooks

Scenaristi: Mick Garris, Jim Wheat, Kim Wheat i Frank Darabont

Glumačka postava: Eric Stoltz, Daphne Zuniga, John Getz
Lee Richardson, itd...

Glazba: Christopher Young

Godina izlaska: 1989. godina

Vrijeme trajanja: 105. minuta

Zemlja: USA

Jezik: Engleski

RECENZIJA:
Nakon tragičnih događaja u prvom dijelu, Veronica je u nezavidnoj situaciji jer je ostala trudna i nije sigurna je li otac Seth ili transformirani mutant. Nekoliko godina poslije Martin Brundle odrasta u laboratorijskim uvjetima industrije Bartok pod budnim okom Antona Bartoka nemilosrdnog i beskrupuloznog industrijalca. Martin, koji je postao briljantni znanstvenik, prihvatio je da nije ništa više od pokusnog kunića. Svoj život je posvetio istraživanju i rješavanju misterija očevog stroja za teleportaciju. Život mu je bezličan dok ne susretne Beth Logan, borbenu programerku koja se osjeća izoliranom i otuđenom poput Martina. Nakon što se njih dvoje zaljube, Martin po prvi put osjeti potrebu za životom. Idila ne traje dugo jer Bartok ima druge planove, što u Martinu izazove bijes i frustraciju. Uskoro na površinu počinje izlaziti njegova životinjska priroda i on mora uložiti nevjerojatne napore da bi ostao čovjek i nadvladao mutanta u sebi.

Tri godine nakon remek djela Davida Cronenberga The Fly koji jeispao jedan od najboljih sci-fi horror filmova svih vremena te bolji od originala uslijedio je nastavak na priču iz prvog djela. Ja mislim osobno da možda nije bio potreban nastavak na prvi film, no očito su producenti mislili da treba skupa sa velikom željom sa novcem pa stoga dođoh i ovaj nastavak koji i nije baš zadovoljio. Film je malog budžeta te na redateljskoj stolici umjesto Cronenberga je sjeo Chris Walas koji je uradio specijalne efekte za prvi dio te i za drugi dio i nažalost nije baš nešto posebno obavio posao, ne može nažalost ni blizu parirati Cronenbergu. Nije stvorio potrebnu atmosferu za film što uz prosječan scenarij ne čini ovaj film baš dobitnim. Od početka sam imao feeling da će ovaj film biti slabiji od prvog djela i imao sam pravo. Uvodni dio mi je čak i dobar, ko nekakva posveta klasiku It's alive gdje efekti izgledaju sasvim dobro dok u nekim drugim situacijama kroz film izgledaju slabo.

Moram priznati da jednostavno ovaj film pada nisko što se tiče u usporedbi s prvim djelom, nije pretjerano zadovoljio, iako ima svojih momenata, a jedan od njih je da mi je bilo zanimljivo vidjeti Johna Getza ovdje u maloj ulozi istoj kao i u originalu, ovdje se čak još i manje pojavljuje nego u originalu sa jednako lažnom bradom. Filmu prvenstveno fali napetost. Nekako mi sve to izgleda nategnuto da se postigne nešto. Nema ni pravog dijaloga koji je dosta igrao da bude efektan kao u originalu, no zakazao je ko i pokušaj ljubavne veze (u originalu je ta veza bila savršeno prožeta genijalnim i dirljivim dijalogom i psihoanalizom likova, dok je ovdje sve to lagana i neuspješna kopija prvog) te su specijalni efekti osrednji što je velika šteta, dakle sve ono što je krasilo original toga ovdje nema te je dosta predvidljiv jer od početka se manje više zna kako će se radnja odvijati (dobro možda ne baš sve i to 100%, al podosta), a i na kraju krajeva sam tagline govori sve: "Like father, like son". Dakle scenarij je prosječan, mogao je i trebao ponuditi daleko više znajući šta je sve original napravio i predstavio, sve mi to dosta ofrlje i na brzinu izgleda napravljeno. Specijalni efekti su slabi, više tradicionalni, iako ponešto disgusting i u par momenata uznemirujući, no opet nedovoljno da se usporedi sa originalom jer je to sve pod palicom Cronenberga izgledalo maestralno i više nego efektno (nažalost mal budžet u ovom filmu je učinio svoje uz očiti nedostatak kreativnosti). Preobrazba čovjeka u muhu je također dosta kraća nego u prvom djelu i ništa posebno da bi se dalo opisati osim možda da zadnja etapa preobrazbe izgleda ko da je u pitanju neki dinosaur iz Jurassic Parka, a ne muha. Dobro ni u originalu nije bila baš prava muha već ko alien, no ovo je već blago pretjerivanje. Možda jedan od najboljih faktora zašto ovaj film nije uspio jest jer je pokušao daleko više ići na nasilje i krv, a ne na priču i atmosferu, no nažalost da bude još i gore stanje: ni to nasilje i krv nisu bajni zbog već izrečenih razloga.

Ono što prvenstveno nosi ovaj film je sasvim solidna gluma, par disgusting scena (naročito one sa početka i sa kraja), sasvim dobra doza krvi te općenito prejebena završnica. Prelijepa Daphne Zuniga i Eric Stoltz iako slabiji od para iz originala su sasvim solidno okarakterizirani no uništeni lošim dijalogom te u par momenata mi je to sve izgledalo ko sitno preglumljivanje od strane njih dvoje, no u globalu dobro, ostali osim Johna Getza nisu vrijedni spomena te me jako dojmila brutalna završnica koja je najnapetiji dio u cijelom filmu te solidno sa jednim zadovoljavajućim krajem zaokružuje ovaj ne baš sjajan film koji je na kraju ispao prosjek te ne može ni primirisati originalu.

6/10: Vrijedan donekle gledanja, no ništa posebno te dosta slabiji od originala.

Zanimljivosti o filmu:
John Getz kao Stathis Borans je jedini glumac koji je reprizirao svoju ulogu iz prvog djela The Fly.

Vincent D'Onofrio je bio prvotni izbor da igra ulogu Martina Brundlea, no na kraju je ipak uloga dodijeljena Ericu Stoltzu.

[/IMG]
[/IMG]
[/IMG]
[/IMG]
- 14:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2010  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Svibanj 2010 (30)
Travanj 2010 (16)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Filmovi

Ostale zanimljivosti