World Of Horror

08.05.2010., subota

Glazba u horror filmovima

Najvjerovatnije najpodcjenjeniji aspekt u filmovima (posebno u horror filmovima) jest glazba. Dosta se često zaboravlja da faktor straha skoro svakog horror filma bi se srozao dramatično (ako ne i čak kompletno) kada bi zvuk bio izostavljen ili promijenjen u nešto što ne paše horror filmovima. Možda zvuči kao blago pretjerivanje, no nije. Da bi se sami uvjerili sve što trebate učiniti jest ugasiti zvuk na svom TV-u dok gledate neku strašnu scenu u horror filmu da bi shvatili veliku i važnu ulogu koju kvalitetno skladana glazba uz upečatljive zvukovne efekte ima u stvaranju istinski strašnog horror filma.

Prvi počeci u korištenju zvuka u horror filmovima seže još u vrijeme1930-ih i 1940-ih sa filmovima poput Dracula i Frankestein, dok se kasnije kroz 1960-tih i 1970-tih sa poznatom glazbom iz filmova Psycho i Halloween te je nakon toga glazba postala izuzetno bitna za horror filmove, pravi sinonim za kvalitetan horror ugođaj i atmosferu. Neki od najvećih skladatelja koji su svojom glazbom pridonijeli horror žanru su: John Carpenter, Harry Manfredini, John Williams, Christopher Young, Bernard Hermann, itd...

Slijedeći naslovi su neki od najboljih i najstrašnijih glazbenih tema u horror žanru koje ja veoma volim i cijenim.

Psycho (1960.)
Tema koja predstavlja pravu revoluciju u horror žanru, glazba koja je promijenila horror žanr zauvijek. Tema Bernarda Hermanna je izuzetno strašna i posebna (svi znamo scenu pod tušem gdje ova glazba dolazi do izražaja) te je ova tema izuzetno jako utjecala na daljnji razvoj horror glazbe.


The Exorcist (1973.)
Glazba koja je kao i sam film kultni klasik, odlično jeziva i jedan od presudnijih faktora u ovom klasiku žanra.


Jaws (1975.)
Glazba koja tjera strah u kosti i zasigurno ne budi lijepo mišljenje o morskim psima ko i općenito cijeli film, prestrašna i efikasna glazba.


Halloween (1978.)
Još jedna glazba koja je promijenila horror žanr zauvijek, veliki John Carpenter sa svojim najboljim i najupečatljivijim glazbenim djelom ikad, meni najbolja horror glazba ikad, full zastrašujuća i napeta mjuza.


Friday The 13th (1980.)
Tema koja bez problema spada u krug najboljih horror tema svih vremena, jedna u nizu inspirirana filmom Psycho, odličan i najbolji uradak Harrya Manfredinija, prejeziva tema.


The Fog (1980.)
Vjerovatno nakon Halloweena Carpenterov najbolji uradak što se tiče skladanju u horror žanru, dosta podcijenjena glazba, no jako, jako neobično dobra!


A Nightmare On Elm Street (1984.)
Prepoznatljiva glazba ovog horror remek djela, sama brojalica je dosta uznemirujuća, dok je cijela glazba jednostavno predobra.


Hellraiser (1987.)
Dosta čudna, ali zato izuzetno snažna i zastrašujuća glazba Christophera Younga.


Candyman (1992.)
Jedna od meni omiljenih i jedna od najpodcjenjenijih horror tema svih vremena. Neobična tema, dosta tužna i depresivna, no istovremeno zastrašujuće dirljiva i posebna tema sjajnog Philipa Glassa.

- 20:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2010  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Svibanj 2010 (30)
Travanj 2010 (16)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Filmovi

Ostale zanimljivosti