World Of Horror

12.05.2010., srijeda

Tobe Hooper

Legendarni tvorac The Texas Chainsaw Massacrea i i drugih horror klasika je počeo karijeru kao kamerman dokumentaraca da bi do danas postao jedan od najvećih horror redatelja svih vremena!

[/IMG]

Rani život:
Tobe Hooper je rođen u Austinu, Texasu 25.1.1943 kao sin Lois Belle i Normana Williama Raya Hooper. Prvi put je koristio očevu 8 mm kameru kad je imao samo 9 godina. Hooper je proveo 1960-te kao profesor na fakultetu i kao kamerman dokumentaraca. Snimio je više od 60 dokumentaraca, reklama i kratkih filmova prije nego što je odlučio da ode u Hollywood i da postane filmski redatelj.

Filmski rad:
1969. godine je režirao i napisao scenarij za horror film Eggshells o grupi hipija u komunskoj kući koji se moraju suočiti sa prisustvom moguće nadnaravne sile. Film nije bio pušten u kina, ali je donijelo Hooperu par nagrada uključujući Atlanta Filmski Festival nagrada kad je film bio pušten po raznim fakultetima. 1974. godine je organizirao malu glumačku postavu od fakultetskih profesora i studenata te skupa sa Kim Henkelom sa budžetom od 140,000 $ stvorio The Texas Chainsaw Massacre. Hooper tvrdi da je dobio ideju za film dok je stajao u gužvi u jednoj trgovini te dok je mislio kako proći kroz gužvu opazio je motorne pile za prodaju. Visoko uspješan film je promijenio zauvijek horror industriju, predstavio novu horror ikonu Leatherfacea i postavio Hoopera kao veliku facu u Hollywoodu. Mnogi mediji su izvjestili da je publika znala povraćati na film te da su neki izlazili iz kina u vrijeme trajanja filma koliko je šokirao naciju. Hooper je prvotno htio MPAA PG rating za film pošto u to vrijeme nije postojao PG-13. Unatoč tome što film nije sadržavao scene seksa, korištenja droge te uz minimum dozu nasilja ipak je dobio R rating. MPAA je tvrdio da intenzivan ton u filmu je razlog R ratinga.

[/IMG]

Hooper je nakon nekog vremena 1977. godine dobio poziv od Marty Rustama da režira njegov prvi film Eaten Alive. Hooper i Henkel su dosta izmjenili scenarij Rustama i Alvina Fasta po svom guštu. Glumci u Eaten Alive su bili Mel Ferrer, Carolyn Jones, William Finley i Marilyn Burns (glumica koja je imala glavnu ulogu u The Texas Chainsaw Massacre). Kritičari su rekli da je Hooper htio na neki način ponoviti The Texas Chainsaw Massacre, no nije u smislu napetosti. Jedan dio razloga je jer je Hooper osjetio da producenti mu blokiraju viziju s time što žele preuzeti kontrolu nad filmom. Zbog tog razloga Hooper je napustio set, a tri tjedna načelne fotografije je ostalo za uraditi tako da su Carolyn Jones i urednik Michael Brown završili sa filmom u zadnjih par tjedana. Producent Richard Kobritz je negdje u to vrijeme izabrao Hoopera da režira adaptaciju vampirske knjige Salem's Lot od Stephena Kinga. Kniga je bila dosta jak materijal već neko vrijeme te je film izašao 1979. godine te je do dana današnjeg njegov najsofisticiraniji film koji mu je donio najveću mainstream pažnju. Film je bio odlično prihvaćen od strane kritike i publike i do dana današnjeg je stekao status klasika žanra.

1981. godine Hooper je režirao film The Funhouse koji govori o četvero prijatelja koji su tinejdžeri i koji odluče provesti noć u kući užasa putujućeg karnevala. Film je postigao dobar rezultat na kino blagajnama i dosta dobre kritike. Jedan od aspekata filma koji se skoro svima svidio jest kako je film vizualno na nivou odrađen sa stilom. Iste godine je Steven Spielberg predložio Hooperu da režira film o invaziji svemiraca pod nazivom Night Skies. Film bi imao neprijateljske svemirce koji bi napali seljačku kuću sa obitelji unutra, no Hooper nije imao zanimanje da snimi film o invaziji svemiraca nakon što je dobio otkaz iz produkcije još jednog znanstveno fantastičnog filma, The Dark. Dok je radio na zadnjoj etapi filma The Funhouse za Universal Hooper se prebacio u stari ured Roberta Wisea. Wise je ostavio iza sebe knjigu o nadnaravnosti i duhovima. Hooper već interesiran u priče o duhovima i kako je veliki fan Wiseovog klasika The Haunting iz 1963. godine pitao je Spielberga je li interesiran za temu. Spielberg koji je također fan teme je odlučio napisati scenarij, a Hooper da režira te je tako došao film Poltergeist 1982. godine kojeg je Hooper režirao, dok je Spielberg napisao scenarij bio kreativan u produkciji. Ubrzo je postao jedan od najprodavanijih filmova godine te je došao do statusa jednog od najboljih horror filmova svih vremena. Hooper je bio nominiran za najboljeg redatelja i sve je izgledalo da Hooper konačno dolazi na Hollywoodovu A listu redatelja, no neki iz Hollywooda su izjavili da film daleko više izgleda kao da ga je Spielberg režirao, a ne Hooper bo i sam Spielberg je priznao da je on napravio scenarij i bio glavni što se tiče produkcije, dok je režiju obavio samostalno Hooper.

[/IMG]

Uslijedio je ugovor kojeg je Cannon Films ponudio Hooperu da potpiše i da režira 3 film za njih. Prvi je bio znanstveno fantastični triler pod imenom Lifeforce koji govori o humanoidnim stvorenjima iz svemira koji naposljetku dovedu do destrukcije Londona. Baziran dugačkoj i kompleksnoj knjizi The Space Vampires od Colina Wilsona iz 1976. godine film je produciran na budžetu od 25 milijuna dollara. Hooper je bio razočaran odlukom producenata da se naslov filma promijeni iz smiješnog Space Vampires u više ozbiljniji Lifeforce. Hooper je bio još više ljut odlukom producenata da se na američkom izdanju filma odreže 15 minuta. Lifeforce je podbacio na kino blagajnama zaradivši svega 12 milijuna dollara, no zato je uspio u ostatku svijeta. 1986. godine je Hooper napravio remake klasika iz 50-tih Invaders From Mars te je režirao dugo očekivani nastavak The Texas Chainsaw Massacre 2. Zbog neuspjeha sa Lifeforce budžet za Invaders From Mars je bio izuzetno mal što je dovelo do katastrofalnih rezultata na kino blagajnama te mješanih recenzija. U The Texas Chainsaw Massacre 2 je glumio Dennis Hooper te je film imao budžet od 4 milijuna dollara. Dodatno financiranje je omogućilo Hollywoodske produkcijske vrijednosti u usporedbi jako malim budžetom kojeg je imao original, no to očito nije bilo dovoljno jer film nije uspio impresionirati fanove pošto se fokusirao prvenstveno na crni humor i preveliku dozu krvi umjesto da bude pravo zastrašujuć. Usprkos svemu tome film je do dan danas dosegao kultni status. Od sva 3 filma koja je Hooper uradio za Cannon Films, The Texas Chainsaw Massacre 2 koji je uspio povratiti svoj budžet na kino blagajnama. 1988. godine je režirao par epizoda serije Freddy's Nightmares.

Hooperova filmska karijera je zastala nakon problematičnih produkcija za Cannon. Hooperova reputacija kao profitabilan redatelj je došla u pitanje zbog neuspjeha njegovih 3 filma koje je napravio za Cannon. U svemu tome Hooperovi budžeti su znali doći do čak 40 milijuna dollara sa ukupnom zaradom na kino blagajnama od 25 milijuna dollara. 1989. godine je Hooper napisao scenarij za treći nastavak The Texas Chainsaw Massacre, no nikad nije išao s njim naprijed i da ga pretvori u film. Umjesto toga odlučio se koncentrirati na Spontaneous Combustion, triler sa glavnim glumcem Bradom Dourifem. Snimljen sa budžetom od 5 milijuna dollara film nije uspio. Hooper je razlog našao u konstantnim promjenama u scenariju te odmjerenosti producenata. Hooper iste godine snima film I'm Dangerous Tonight sa Anthony Perkinsom. Slijedeći film Night Terrors iz 1993. godine je direktno došao kao video. Iste godine režira epizodu pod imenom Tales from the Crypt godine te se udružuje sa velikim John Carpenterom i režira segment Eye kao dio TV trilogije filma John Carpenter's Body Bags. Također je režirao par epizoda Nowhere Man 1995. godine te Dark Skies 1996. godine. Hooper je završio dekadu sa par filmova koja opet nisu naročito uspjela, The Mangler iz 1995. godine, Apartment Complex iz 1999. godine te Crocodile iz 2000. godine.

[/IMG]

2002. godine je Hooper režirao par epizoda miniserije Taken. Iste godine je bilo rečeno da će New Line Cinema i Michael Bay napraviti remake The Texas Chainsaw Massacrea. Hooper je poslužio kao producent na filmu te je film postigao velikih uspjeh na kino blagajnama, 120 milijuna dollara po cijelom svijetu. 2003. godine Hooper odlučio napraviti remake slasher klasika iz 1970-tih, Toolbox Murders koji je izašao 2004. godine i pobrao dosta pozitivnih kritika koje spadaju među najboljima koje je dobio nakon dosta godina. Godinu kasnije je režirao horror film Mortuary. Od 2005.-2006. godine Showtime je prikazivao seriju producenta Micka Garrisa, Masters Of Horror. Hooper je režirao dvije epizode, Dance Of The Dead 2005. godine i The Damned Thing 2006. godine. Ova serija je dopustila Hooperu i ostalim redateljima "final cut" što znači slobodu bez miješanja producenata. Tobe Hooper je započeo svoju produkcijsku kompaniju pod imenom T.H. Nightmares 2004. godine. Nijedan film još nije izašao pod ovom kompanijom. 2006. godine je Hooper govorio o mogućnosti da producira TV seriju Texas Chainsaw Chronicles, no nikakve daljnje informacije nisu proizašle. 2007. godine je bio povezan za 2 filma, Training Ground i Tequila Joe. Također i ovdje nikakve daljnje informacije nisu proizašle. Tijekom ljeta 2008. godine Kim Henkel je objavio da će napisati scenarij za novi Chainsaw kojeg će režirati. Nikakve informacije nisu procurile hoće li Hooper imati svoje prste u filmu, no od 2009. godine Twisted Pictures je kupio prava za The Texas Chainsaw Massacre i planira napraviti novi Chainsaw film u 3D formatu. Stephen Susco bio trebao napisati scenarij, dok glasine kruže da je Hooper izrazio interes da režira film. Hooper je planirao da adaptira knjigu iz 2002. godine From A Buick 8 od Stephena Kinga. Mick Garris je bio povezan za film kao producent, no pošto nije se film mogao isfinancirati otišao je na čekanje. Sredinom 2009. godine je Hooper objavio da će napisati horror knjigu koja bi trebala izaći krajem 2010. godine.

Nagrade i nominacije:
Tijekom svoje karijere Tobe Hooper je primio par nominacije i nagrada. 1976. godine je osvojio nagradu kritičara na Avoriaz Filmskom Festivalu za The Texas Chainsaw Massacre. 1983. godine je osvojio nagradu Saturn od strane Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films, USA za film Poltergeist. 1989. godine je bio nominiran na Fantasporto Festivalu za najbolji film, The Texas Chainsaw Massacre 2. Na istom festivalu je dvije godine kasnije bio nominiran također za najbolji film, Spontaneous Combustion. 2008. godine je dobio Eyegore nagradu na festivalu istog imena.

Kompletna karijera što se tiče režije:
1969 - Eggshells
1974 - The Texas Chain Saw Massacre
1977 - Eaten Alive
1979 - Salem's Lot
1981 - The Funhouse
1982 - Poltergeist
1985 - Lifeforce
1986 - Invaders from Mars
1986 - The Texas Chainsaw Massacre 2
1988 - Freddy's Nightmares
1990 - Spontaneous Combustion
1990 - I'm Dangerous Tonight
1993 - Night Terrors
1993 - Body Bags
1995 - The Mangler
1995 - Nowhere Man
1997 - Dark Skies
1999 - The Apartment Complex
2000 - Crocodile
2002 - Taken
2004 - Toolbox Murders
2005 - Dance of the Dead (Masters of Horror)
2006 - Mortuary
2006 - The Damned Thing (Masters of Horror)

Kompletna karijera što se tiče produciranja:
1969 - Eggshells
1974 - The Texas Chainsaw Massacre
2004 - The Texas Chainsaw Massacre (remake)

Zanimljivosti o Tobeu Hooperu:
Režirao glazbeni video Dancing With Myself za Billy Idola.

Otac Williama i Tonija Hoopera.

Primljen u Internacionalnu festivalsku dvoranu slavnih horror i znanstveno fantastičnih filmova 22.10.2005. godine u Tempi, Arizona.

Tri filma koja je napravio za Cannon: Lifeforce, Invaders From Mars i The Texas Chainsaw Massacre 2 su bili drastično srozani od strane producenata te su zakazali na kino blagajnama. Hooper je tada počeo raditi na televiziji gdje je ostao uz par izuzetaka od kasnih 80-tih.

Dobio otkaz usred produkcije dva filma, The Dark i Venom prije nego što je režirao Poltergeist, svoj najveći uspjeh do dana današnjeg.

Odbio ponudu da režira Wolfen 1981. godine.

Radio je na nastavku The Texas Chainsaw Massacrea i to 1980. godine sa scenaristom Johnom Milliusom. Iako je taj projekt propao, Hooper je ipak snimio nastavak i to 1986. godine.

Prvotno mu je bilo ponuđeno da režira scenarij Stevena Spielberga, E.T. : The Extra-Terrestrial, ali je odbio. Spielberg je tada predložio Hooperu da režira Poltergeist, projekt kojeg je on sam napisao i planirao režirati. Hooper je zatim preuzeo režiju filma, dok je Spielberg odlučio režirati E.T.

Osobni citati:
On horror: "You've got to send a physical sensation through and not let them off the hook. I like to make it faster and faster and faster and pumping and banging until I get into you".

Mojih 5 omiljenih filmova Tobea Hoopera:
1. The Texas Chainsaw Massacre (1974.)
[/IMG]

2. Poltergeist (1982.)
[/IMG]

3. Salem'sa Lot (1977.)
[/IMG]

4. The Texas Chainsaw Massacre 2 (1986.)
[/IMG]

5. The Funhouse (1981.)
[/IMG]

Moje završno mišljenje o Tobeu Hooperu:
Veliki horror redatelj koji je nažalost jako podcijenjen, no spada (barem po meni) u top 10 najvećih horror majstora svih vremena. Čovjek koji možda nije uvijek briljirao i pravio najbolje filmove te je imao dosta uspona i padova, no stvorio je mnoštvo klasika te zna stvoriti jako dobru atmosferu te veoma puno daje prednost da veliki dio izgleda vizualno dojmljivo i kvalitetno. Okušao se u mnoštvo žanrova, no horror je žanr u kojem on daje sve i pokazuje sebe u najboljem svijetlu te je on još jedan u nizu legedni bez kojeg bi danas horror žanr izgledao dosta opustošen bez njegovog djela i rada koji su promijenili horror žanr zauvijek.

[/IMG]
[/IMG]
[/IMG]
- 20:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2010  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Svibanj 2010 (30)
Travanj 2010 (16)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Filmovi

Ostale zanimljivosti