World Of Horror

17.05.2010., ponedjeljak

Pet Sematary (1989.)

[/IMG]

Taglines:
Sometimes dead is better.
A Pet Isn't Just For Life.

Žanr: horror

Redatelj: Mary Lambert

Producent: Richard P. Rubinstein

Scenarist: Stephen King

Glumačka postava: Dale Midkiff, Fred Gwynne, Denise Crosby
Brad Greenquist, Miko Hughes, itd...

Glazba: Elliot Goldenthal

Godina izlaska: 1989. godina

Vrijeme trajanja: 103. minute

Zemlja: USA

Jezik: Engleski

Budžet: 11,500,000 $

Ukratko radnja:
Sretna obitelj Creed doseljava se u malo mjesto u kućicu koja se čini idealnom. Ubrzo saznaju da se iza kuće nalazi lokalno groblje za ljubimce. Njihovu mačku koja strada u nesreći tamo pokopaju na tom groblju. Mačka oživljava, ali sada potpuno drugačija. Pošto i njihov sin strada, otac ga također pokopa na to groblje u nadi da će ga oživjeti…uskoro će vrlo jako zažaliti i saznati da ništa ne može biti kao prije...

Recenzija:
Još jedna u nizu poznatih knjiga velikog Stephena Kinga koje su postale film. Ovaj put Pet Sematary koju je Stephen King bazirao na vlastitom jednom doživljaju, naime njegova kćerka je bila izgubila u prometnoj nesreći svog kućnog ljubimca te je u blizini bilo groblje kućnih ljubimaca tako da odande ideja za knjigu te naposljetku film. Film je uistinu jedan od posebnijih i originalnijih horror filmova 80-tih. Režije se prihvatila redateljica Mary Lambert koja je režirala spotove za Madonnu i režirala nastavak ovog filma te što mi se svidjelo kod nje jest kako vodi računa o detaljima te je veoma pedantno prikazala ovu nimalo laku priču.

Radnja u početku se čini jednostavna, obitelj Creed koja je jedna simpatična i radišna obitelj koja se useli u novu kuću koja izgleda pomalo neobična i kao da je Bogu iza nogu spremni za novi život koji se na kraju pretvori u pravi pakao te sve ih redom kvalitetno upoznamo jer su zaista sjajno okarakterizirani te se ubrzo upoznajemo sa njihovim susjedom Jud Crandall koji uveliko nosi ovaj film te predstavlja jednu veoma bitnu odrednicu u njemu. Sve se čini u filmu sasvim ok dok ne nastupe problemi i par tragedija, od kćerkine mačke koja pogine do pacijenta koji ocu obitelji umre što dovodi do niza neobjašnjivih problema i neobičnih situacija. Čak i se sam Stephen King pojavljuje nakratko u filmu kao svećenik na pokopu koji drži misu. Sviđa mi se kako je prikazano razmišljanje da postoji život nakon smrti, da se ljudi nikad ne rastaju, općenito fama o životu i smrti. U ovom filmu definitivno je bolje ostati mrtav i pomiriti se s tragedijom, pošto uzdizanje iz mrtvih (što niti ne saznajemo u filmu kako i zašto se događa) je očito bolje. Dobijamo krasan prikaz groblja kućnih ljubimaca koju najbolje poznaje i pokazuje susjed Judd (nevjerovatno je kako na tabli pogrešno piše ime groblja), život likova koji iz dana u dana izgleda sve neobičniji te radnja koja teče veoma glatko.

Svidjela mi se atmosfera u filmu koja je kao u onim nekim starim filmovima iz 70-tih koji pričaju o raznim misterijama, duhovima, nekoj višoj sili koja napada nekoga u nekoj usamljenoj kući što ovdje izuzetno paše filmu: usamljena kuća, groblje ljubimaca, čudne stvari koje se počnu događati, itd... Odlično. Nitko osim susjeda Judda niti najbolje ne shvaća što se to sve događa i zašto, no on kao iskusan vuk koji je već dosta toga prošao i zna što se događa tako da ga ništa ne čudi, no svejedno hrabro i pametno upozorava obitelj i govori im razne drevne priče o mjestu. Film je dosta napet i pun nekih smicalica, zastrašujućih scena i noćnih mora (jedna od jačih mi je kad se u snovima Rachel pojavi njezina sestra Zelda koju je odigrao muškarac te su totalne jezive scene s njom ili kad Louisu na groblju priđe njegov pacijent koji tobože nije umro već je živ, a tek scena s mačkom). Film je dosta misteriozan i uopće nema nekog pravog negativca osim malog sina od Louisa koji isto postane tragična žrtva u cijeloj priči jer otac u nadi da on oživi kao i životinje dobije daleko više što je tražio što dovodi do jednog bizarnog ubojstva u filmu pri kraju koje mi se svidjelo.

Svi "mrtvi" ovdje (životinje i ljudi) su jednostavno obuzeti nekim zlim duhom tako da se bilo koje biće vrati iz mrtvih i vrati da ubija ljude i ponaša neobično. Svidio mi se izuzetno kraj koji je jako, jako dobar i fenomenalno zaokružuje cijelu priču. Gluma je na nivou, pored glavnog glumca Dalea Midkiffa, moram pohvaliti i napomenuti starog Freda Gwynnea koji je odličan u ovom filmu i u velikom luku ga nosi u pozitivnom smislu. U globalu jako dobra ekranizacija jedne od poznatijih knjiga Stephena Kinga, maestralno efektivan film za sve ljubitelje horrora! 10/10.

Zanimljivosti o filmu:
Ideja za priču je došla kada je kćerki Stephena Kinga mačka pod imenom Smuckey poginula na autocesti pored njihove kuće.

Stephen King je tražio da se film snimi u Maineu i da se njegov scenarij prati vjerodostojno.

George A. Romero je prvotno trebao režirati film, no kad je snimanje bilo na čekanju on je odustao pa je stoga na njegovo mjesto uletila Mary Lambert.

Bruce Campbell je bio prvotni izbor da igra ulogu Louisa Creeda.

Tom Savini je također odbio ulogu da režira film.

Film je snimljen na lokaciji istog ruralnog područja Mainea koje je Stephen King postavio u svojoj knjizi Pat Sematary.

Glumac Fred Gwyne je obojao svoju kosu u bijelo za ulogu Judda Crandalla.

Ovo je prvi filmski scenarij da je Stephen King adaptirao iz jedne od njegovih knjiga.

Stephen King je veliki fan Ramonesa tako da su u posveti Ramonesi napisali naslovnu pjesmu za film Pet Sematary.

[/IMG]
[/IMG]
[/IMG]
[/IMG]
- 17:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2010  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Svibanj 2010 (30)
Travanj 2010 (16)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Filmovi

Ostale zanimljivosti