World Of Horror

24.04.2010., subota

Orphan (2009.)

[/IMG]

Taglines:
Can you keep a secret?
There's omething wrong with Esther.
You'll never guess her secret.
Evil has a new home.

Žanr: horror, triler

Redatelj: Jaume Collet-Serra

Producenti: Joel Silver, Susan Downey, Jennifer Davison Killoran i Leonardo DiCaprio

Scenarist: David Leslie Johnson

Glumačka postava: Isabelle Fuhrman, Vera Farmiga, Peter Sarsgaard, Jimmy Bennet, Aryanna Engineer, CCH Pounder

Glazba: John Ottman

Godina izlaska: 2009. godina

Vrijeme trajanja: 123. minute

Zemlja: USA

Jezik: Engleski

Zarada: 76,699,632 $

Ukratko radnja:
Tragični gubitak njihova nerođenog djeteta uništio je brak Kate i Johna Coleman, a Kateino krhko psihičko stanje narušavaju noćne more i demoni iz njezine prošlosti. U pokušaju da održe barem privid normalnog života, par odlučuje usvojiti dijete. Johna i Kate u lokalnom sirotištu na vrlo čudan način privuče djevojčica po imenu Esther, no Esther nije onakva kakvom se čini. Gdje god je neka nevolja tu je i Esther, a nakon što se zabrine za sigurnost svoje obitelji, Kate pokušava potaknuti Johna i ostale da sagledaju Esther u drukčijem svjetlu. Međutim, na njezina upozorenja obrate pažnju tek kada je možda prekasno... za sve!

Recenzija:
Film sam pogledao prije par mjeseci te i dalje mi je veom sviježe u sjećanju. Nisam nešto pretjerano očekivao od filma, no na kraju me više nego oduševio. Ono što me prvo privuklo ka filmu (mislim da je više nego jasno) jest poster samog filma i čuvena rečenica sa postera, "There's something wrong with Esther" i stvarno, nešto je jebeno pogrešno sa Esther, no idemo redom. Filma se prihvatio malo poznati redatelj koji do ovog filma je režirao svega par filmova, a najznačajniji jest dosta dobar remake kultnog klasika House Of Wax. Mora se priznat da je više nego odličan posao napravio. Jako dobro baratanje kamerom, odličan prikaz jedne obitelji koja je u početku idilična, a na kraju postaje totalno suprotno zbog uljeza koje dolazi u kuću i kvari tu cijelu idilu i koje je puno zla uz odlične kuteve snimanje, uz puno pažnje na detalje te mi se veoma svidjelo što je u filmu zima pošto volim zimu u horrorima i trilerima.

U 2 sata što traje film mogu se veoma kvalitetno upoznati svi likovi te se suosjećamo s njima tako da nije nimalo svejedno kad dođe trenutak da bi netko od njih mogao nastradati. Filmom obiluje veoma dobra atmosfera puna napetosti i prvenstveno misterije pošto nikako da se skuži što se to događa sa malom Esther, tko je ta mala, odakle je, zašto čini sve te zle stvari? Od samog početka se zna da je ona kriva za sve što se događa samo što se ne da skužiti tko je ona i zašto sve to radi. Gluma je strašno i iznenađujuće dobra, prvenstveno bih pohvalio klince, Aryannu Engineer u ulozi Max te Isabelle Fuhrman u ulozi zle Esther. Sam lik Esther je najvjerovatnije jedan od najstrašnijih child ubojica koje sam ikad vidio te najjača mala još od klasika The Bad Seed.

Od početka se vidi da je mala čudna zbog čega je većina i ismijava no ono što se kasnije sazna o njoj je zbilja šokantno i nepredvidivo! Mala je odradila posao kao teški profesionalac, budućnost je pred njom, kao da je rođena za tu ulogu! Sviđa mi se njena sablasna odjeća koja samo dodaje jezi u ovom filmu. Veoma dobro je odradila lik Esther. Od svog tog nekog ruskog naglaska do opakog izgleda i pogleda. Nevjerovatno kako na površini može biti fino dijete, a u duši opako zlo. Film zasigurno potiče dosta na razmišljanje o djeci i općenito zlu oko nas. Ostatak ekipe je super također odradio posao (prvenstveno mislim na Veru Farmigu i Petera Sarsgaarda. Ima par ubojstava, no ne previše, te su učinjena sasvim dobro (naročito prvo) pošto film prvenstveno puca na misteriju, napetost i kvalitetnu atmosferu. Kroz cijeli film Esther manipulira sa svima (prvenstveno sa Max koju dribla samo tako) i radi stvarno dosta nevjerovatnih stvari (par bolesnih bi čak rekao) te jedina koja kuži da je mala čisto zlo od skoro samog početka jest Kate.

Trenutak kad se konačno dozna istina (dakle twist) vezano za Esther je nevjerovatan i dosta šokantan. Jedan od najboljih twistova koje sam ikad vidio te je završna borba dobra, no ne pretjerano te mi je jedino to možda mali minus. Posebno mi se i daleko više dopao "alternate ending" koji je čak i više "chilling" nego originalni kraj. Film koji je naišao na podijeljeno razmišljanje kritike i publike, no zasigurno je u pitanju jedan od najboljih novih horrora, te bi čak usudio se reći najbolji film na ovu temu još od vremena filmova kao što su Mikey i The Good Son. Svakako nakon ovog filma ćete dobro razmisliti prije nego što odlučite na posvajanje djeteta. 9/10

Zanimljivosti o filmu:
Warner Bros je bio primoran da promijeni originalni trailer filma i makne rečenicu što izjavljuje Esther:"It must be hard to love an adopted child as much as your own" nakon mnogo prosvjeda od strane roditelja koji su usvojili djete te raznih udomiteljskih organizacija.

Slika Saarna Instituta je zapravo slika fakulteta Alma u St. Thomasu, Ontario, Canada. Zgrada je uništena u požaru 28.5.2008.

U ranijim predlošcima za scenarij, pjesmu koju Esther pjeva jest "Que Serra, Sera (Whatever Will Be, Will Be) od Doris Day.

Film je originalno napisan da se snimi u jesen te je čak i par scena snimljeno za film, no taman prije snimanja u Prosincu 2007. godine Toronto je zakačio nevjerovatan snijeg tako da je film morao da se prilagodi ka zimi.

Lik Esthera je originalno napisan kao djevojčica sa plavom kosom i malo delikatnijim obilježjima. Isabelle Fuhrman ne paše tim zahtjevima, no uspjela je dobiti ulogu jer je fenomenalno odradila audicije.

Isabelle Fuhrman se pojavila na audiciji obučena u staromodnoj haljini zajedno sa vrpcama oko vrata i zgloba.

Peter Sarsgaard osim u ulozi Johna se pojavljuje u početku filma u ulozi doktora.

[/IMG]
[/IMG]
[/IMG]
[/IMG]
- 10:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  travanj, 2010 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Svibanj 2010 (30)
Travanj 2010 (16)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Filmovi

Ostale zanimljivosti