World Of Horror

15.05.2010., subota

Shocker (1989.)

[/IMG]

Taglines:
On October 2, at 6:45 AM mass murderer Horace Pinker was put to death. Now, he's really mad.
No more Mr. Nice Guy
Mass murderer Horace pinker was put to death. Then he really got mad.

Žanr: horror

Redatelj: Wes Craven

Producenti: Wes Craven, Barin Kumar i Marianne Maddalena

Scenarist: Wes Craven

Glumačka postava: Mitch Pileggi, Peter Berg, Michael Murphy, Sam Scarber, Camille Cooper, itd...

Glazba: Michael Bruce i William Goldstein

Godina izlaska: 1989. godina

Vrijeme trajanja: 110. minuta

Zemlja: USA

Jezik: Engleski

Budžet: 5,000,000 $

Ukratko radnja:
Horace Pinker je majstor na televiziji koji je u slobodno vrijeme serijski ubojica te je ubio više od stotinu ljudi. Kada ga u pokušaju ubojstva uhvati policija nakon što preko snova se mladom ragbi igraču počne prizivati Horace zbog ubojstva koje je počinio njegovoj obitelji Horace završava u zatvoru sa smrtnom kaznom, no taman prije izvršenja smrtne kazne nešto pođe u krivu te Horace na čudan način preživi i vrati se u život i to u obliku elektriciteta da nastavi svoj ubilački pohod traživši osobu koja ga je prijavila policiji.

Recenzija:
Nakon što je Wes Craven prodao serijal A Nightmare On Elm Street New Line Cinema financijski nije najbolje stajao tako da je odlučio probati napraviti novi horror serijal sa novom ubojicom u nadi da će uspjeh doći. Sam uvod film izgleda ko neka teen komedija sve dok se ne dogodi prvo ubojstvo koje je napravljeno veoma dobro te se u samom početku upoznajemo sa ubojicom, Horacom Pinkerom koji dosta vuče na Freddya što se tiče humora i pristupa, no u pozitivnom smislu te je jako dobar lik u globalu sa tim nekim mrskim pogledom i glasom. Mogu komotno reći da mi se u neku ruku svidio podosta. Zanimljiv je i ubojit.

Likovi su sasvim dobri u filmu, uz spomenutog ubojicu lik Jonathan Parker kao ragbi igrač je cool, ostali onako (iako me lik djevojke od Jonathana malo nervirala te sve one neke kasnije scene s njom u noćnim morama su mi presmiješne i jadne). Karakterizacija je solidna. Horace Pinker počini par ubojstava u prvih 30 i nešto minuta uz sasvim dobru atmosferu i napetost dok ga policija ne uhvati u jednom pokušaju ubojstva (Heather Langenkamp se pojavljuje kao moguća žrtva u tom momentu te mi je baš bilo simpa ju vidjeti) tako da ga osude na smrtnu kaznu zbog sva ubojstva koja je počinio. Kad se to dogodi u filmu stupaju nova pravila. Horace se dogovori sa vragom prije same smrtne kazne da on neće umrijeti, već da će se pretvoriti u struju koja će obuzimati ljude te tada dobivamo jednu cool scenu koja nije nažalost ušla u film, no u traileru se pojavljuje kada Horace mrtav hladan veli svoje posljednje riječi prije egzekucije: "No more mr. nice guy".

Od tog momenta on počne ulaziti kao struja iz jednog tijela u drugo (dosta slično kao i treći dio House-a te iste godine) te nastavlja svoj ubilački pohod tražeći Jonathana zbog kojeg je završio u zatvoru (i taj dio neodoljivo vuče na treći dio House-a), sam taj aspekat mi je dosta cool, ne pretjerano zastrašujuć, no zanimljiv je i obavljen uz podosta akcije i zabave (scena kad Horace uđe u jednu djevojčicu koja veoma brzo počne lajati ko kočijaš je cool.) Jonathan biva prilično sam u cijeloj priči jer mu nitko ne vjeruje ili jednostavno svi njegovi bližnji stradaju od strane Horacea tako da se on jedini odlučiti boriti protiv Horacea. Dobijamo dosta scena gdje Jonathan ne zna kome vjerovati, čak i par noćnih mora koje se događaju Jonathanuz (uzeto iz A Nightmare On Elm Street) koje su dobre, osim scene sa djevojom koju sam već spomenuo. Dijalog je dobar, dok je radnja mogla biti malo bolja.

Sama završnica je dobra i neobična, no mogla je biti bolja, onako ko neki cartoon završna borba uz dosta magije, elektriciteta, itd... Opet zanimljivo u neku ruku dok me potpuno oduševio soundtrack. Gluma je dosta dobra, kasnije uspješan redatelj Peter Berg ovdje u ulozi junaka je dobar, dok je totalno prodao ovaj film Mitch Pillegi kao nemilosrdni i zabavni ubojica. Sam film je dosta dobar, no malkoc mi previše vuče na A Nightmare On Elm Street te je u dosta dijelova mogao biti bolji (tipa naivan scenarij). Možda se i mogao neki serijal napraviti od svega ovoga ko što je bilo planirano, al eto šta je tu je. Jedan je od Cravenovih podcijenjenijih filmova, u svakom slučaju ga je vrijedno pogledati, 7/10.

Zanimljivosti o filmu:
Snimljen u 10 dana sa malim budžetom.

Prema riječima Wesa Cravena film je bio podosta izrezan kako bi dobio R rating. Trebalo je 13 zahtjeva da se odnese MPAA-u da bi se dobio R rating, a ne X rating.

[/IMG]
[/IMG]
[/IMG]
[/IMG]
- 12:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2010  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Svibanj 2010 (30)
Travanj 2010 (16)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Filmovi

Ostale zanimljivosti