World Of Horror

30.04.2010., petak

Friday The 13th (1980.)

[/IMG]

Taglines:
On Friday The 13th, They Began To Die Horribly, One......By One
Lucky 13? I think not.
If you think this means bad luck...YOU DON'T KNOW THE HALF OF IT.
You'll wish it were only a nightmare...
Fridays will never be the same again.
A 24-hour nightmare of terror.
They were warned...They are doomed...And on Friday the 13th, nothing will save them.
You may only see it once, but that will be enough.

Žanr: slasher horror

Redatelj: Sean S. Cunningham

Producent: Sean S. Cunningham

Scenarist: Victor Miller

Glumačka postava: Betsy Palmer, Adrienne King, Harry Crosby, Laurie Bartram, Mark Nelson, itd...

Glazba: Harry Manfredini

Godina izlaska: 1980. godina

Vrijeme trajanja: 95. minuta

Zemlja: USA

Jezik: Engleski

Budžet: 550,000 $

Zarada: 59,700,000 $

Ukratko radnja:
Godina je 1957. Dječak po imenu Jason utopio se na Camp Crystal jezeru. Godinu dana kasnije tinejdžeri navodno odgovorni za njegovu smrt, pobijeni su na istom jezeru od strane misterioznog neznanca.
Kamp je zatvoren, da bi 1980. godine bio ponovno otvoren za mlade. No to se neće pokazati kao dobar potez - misteriozni ubojica se vraća po nove žrtve.

Recenzija:
Jedan u nizu velikih slashera koji je promijenio žanr zauvijek i izbacio jednog od najvećih i najpoznatijih horror negativaca: Jasona Voorhesa. Friday The 13th mi je još od malena najdraži horror serijal tako da sam sretan što sam zapao da recenziram jedan film iz serijala i to čuvenu jedinicu od koje je sve krenulo. Redatelj filma je poznati horror redatelj i producent Sean S. Cunningham koji je nakon dosta komedija iz 70-tih se konačno bio vratio žanru sa idejom o filmu koji će se zvati Friday The 13th. Nakon dosta razgovora sa prijateljom i scenaristom filma Victorom Millerom priča je pala i odande je film krenuo. Mnogi etiketiraju film kao kopija Halloweena no to je totalna glupost koja nema veze s mozgom.

Film nije kopija već je samo nadahnut Halloweenom i pucao je dosta da bude efektno strašan i napet ko on i uspio je te je film izrazito originalan u svemu kojeg su drugi podosta kopirali, no nijedan nije u potpunosti uspio. Početak filma odlično nam pokazuje atmosferu u kampu te napetost skupa sa ubojstvima koja su se dogodila prije više i više godina u jednom kampu te nas nakon toga film odnosi u sadašnjost gdje kamp nakon podosta godina biva ponovo otvoren. Režija Cunninghama je maestralno efektna, uspio je stvoriti nevjerovatnu napetost, odličnu atmosferu te je kraljevski napravio film, čak i dobijamo odličan POV snimanje (iz perspektive ubojice) koji je ovdje jedinstveno napravljen što samo donosi dobitku filma.

Dosta klasičnih stvari je ovdje prezentirano što je veoma skoro postalo sinonim za skoro sve slashere: mladi koji su puni avanture, sexa i općenito zajebancije, ne slušaju starije te se ne obaziru na razna upozorenja, ubojica koja ubija da ispravi nepravdu koja se dogodila prije više godina, itd... uz poznatu stvar da ako imaš sex umrijet ćeš! Očito je da se glavna junakinja dosta pazila da bude prava djevica čim je eto preživjela. Sve je to ovdje odrađeno sjajno i simpatično uz čak i par improvizacija (posebno scena sa pravom zmijom na setu). Lik Annie u početku je ta prva žrtva koja ispašta zbog neposluha taman kad bi čovjek pomislio da bi ona mogla biti veoma bitna za priču i film (slično kao Janet Leigh u Psycho). Nakon toga se upoznajemo sa ostatkom družine u kampu koji predstavljaju klasičnu mladež u slasherima od kojih je najpoznatiji Kevin Bacon, tada veoma mlad i nepoznat glumac, no u globalu su svi super te nisu neki dosadni i naporni likovi (glavnu junakinju je posebno lako za zavoliti i simpatična je). Ubojica je prejeben te je pregenijalno to što se ne zna tko je ubojica do maltene zadnjih 20 i nešto minuta skupa sa samim twistom koji je jednostavno nepredvidiv i što je još cool, ubojica nema nikakvu masku no zato koristi razna oružja!

Ubojstva su sjajna, legendarni Tom Savini je odradio strava dobar posao, sjekira u glavu, strelica u grkljan su samo neka od maestralnih ubojstava. Glazba je još jedan veliki adut filma, jedna od najboljih i najupečatljivijih horror tema ikad, Harry Manfredini se više nego iskazao. Sam kraj je odličan i dosta creepy, jedna od onih stvari koja su prodali film te je možda čak i glavni razlog kako je i zašto nastavak uopće došao. Šteta što Cunningham, Miller i Savini se nisu vratili u jako dobrom nastavku kojeg je režirao Steve Miner. Friday The 13th je jedan od najboljih i najutjecajnijih slashera svih vremena, uvijek ga mogu pogledati te mi nije dosadan. Jedinstven, poseban i jednostavno obavezno gradivo za svakog fana horror filmova. 10/10

Zanimljivosti o filmu:
Sally Field je bila na audiciji za ulogu Alice Hardy.

Steve Christy je nazvan po Steveu Mineru, izvršnom producentu filma.

Film je više puta poslužio kao šprdnja, najpoznatijia šrpdnja je Saturday The 14th.

Sean S. Cunningham je rekao da tip glumaca koje je tražio za film su klinci dobrog izgleda koje bi mogli vidjeti u nekoj Pepsi reklami.

Estelle Parsons je originalno potpisala da glumi gospođu Voorhees.

Adrienne King u početku nije htjela biti u filmu zbog grafičkog nasilja, no na kraju se predomislila.

Betsy Palmer je rekla da nije bilo činjenice da joj se pokvario auto te je žarko htjela novi auto nikad ne bi prihvatila ulogu Pamele Voorhess. U početku kad je pročitala scenarij rekla je da je u pitanju jedno teško smeće te da nitko film neće pogledati.

Jedan kritičar je bio toliko ljut na ulogu Betsy Palmer (koja je razljutila mnoge njene fanove) da je javno obznanio njenu adresu u svom časopisu i poticao je ljude da joj šalju pisma protesta. Obznanio je ipak pogrešnu adresu.

Većina lokacije i seta je bila već postojeća, samo se morao izgraditi set sa kupaonicom.

Film je snimljen u kampu Nobebosco u New Jerseyu. Kamp je i dan danas u pogonu te čak imaju zid sa Friday The 13th rekvizitima kako bi odali počast činjenici da se film snimao tamo.

Tom Savini je bio jedan od prvih suradnika na filmu jer su producenti obožavali njegove makeup efekte u Dawn Of The Dead.

Nikad nije bilo planirano da se iz filma iznjedri nastavak, a kamoli serijal.

Skladatelj Harry Manfredini je rekao da suprotno popularnom mišljenju, poznata chi chi chi, ha ha ha u glazbi jest zapravo ki ki ki, ma ma ma. Značilo je da oponaša Jasonov glas govoreći kill kill kill, mom mom mom u glavi gospođe Voorhess. Inspirarano je scenom u kojoj gospođa Voorhess je kao obuzeta Jasonom i priča Get her mommy....kill her. Manfredini je postigao taj efekt uzevši slogove Ki i Ma i izgovorivši u mikrofon koje je išlo kroz efekt delaya.

Film je snimljen u 28 dana.

Scena sa zmijom nije bila u scenariju i došla je kao ideja Toma Savinija nakon iskustva koje je imao u svojoj kabini tokom snimanja. Zmija korištena u filmu je bila prava uključujući njena smrt.

Betsy Palmer je radila na filmu 10 dana za što je dobivala 1000 $ po danu.

Victor Miller je originalno dao Jasonu ime Josh. Nakon što je odlučio da zvuči previše lijepo, promijenio je u Jason po jednom školskom siledžiji.

Scenarij Victora Miller je u početku nosio naziv Long Night at Camp Blood.

[/IMG]
[/IMG]
[/IMG]
[/IMG]
- 18:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  travanj, 2010 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Svibanj 2010 (30)
Travanj 2010 (16)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Filmovi

Ostale zanimljivosti