World Of Horror

09.05.2010., nedjelja

Carrie (1976.)

[/IMG]

Taglines:
You were warned never to push Carrie to the limits. Now you must face the evil consequences.
Take Carrie to the prom. I dare you!
Carrie may look perfectly innocent but she'll SHOCK you right out of your seat...and that's a promise!
If You've Got A Taste For Terror... Take Carrie To The Prom.
If only they knew she had the power.
If you got a taste for terror, than you have a date with Carrie.
If you've got a taste for terror you have a date with....
If You've Got A Taste For Terror . . . Take Carrie To The Party. (Great Britian)
If THE EXORCIST made you shudder, CARRIE will make you scream.

Žanr: horror, drama

Redatelj: Brian De Palma

Producenti: Brian De Palma i Paul Monash

Scenaristi: Stephen King i Lawrence D. Cohen

Glumačka postava: Sissy Spacek, Piper Laurie, Betty Buckley
Amy Irving, William Katt, itd...

Glazba: Pino Donaggio

Godina izlaska: 1976. godina

Vrijeme trajanja: 98. minuta

Zemlja: USA

Jezik: Engleski

Budžet: 1,800,000 $

Zarada: 33,800,000 $

Ukratko radnja:
Carrie White je povučena i nesigurna tinejđerka, koja živi u kući na osami sa samohranom majkom Margaret, vjerskim fanatikom. Zbog povučenosti, Carrie je česta meta zadirkivanja svojih školskih kolegica, koje ju ismijavaju na najokrutniji način. Ni kada dođe kući, nije joj ljepše - fanatična majka uvjerava je da su sve žene grešne, a za najmanju sitnicu je istuče i zaključa u mračnu sobu. Nakon jedne posebno traumatične epizode Carrie otkriva začuđujuću istinu o sebi - posjeduje telekinetičke sposobnosti.

Recenzija:
Film kojeg sam imao prvi put priliku pogledati prije manje od godinu dana na TV-u jedne večeri, no nedavno sam ga ponovo pogledao tako da s guštom pišem ovu recenziju. U pitanju je prva ekranizacija neke knjige Stephena Kinga i do dana današnjeg je ostala jedna od najboljih (definitivno u top 3). Režiju je obavio veliki Brian De Palma koji je obavio suveren posao, veoma zrelo prezentirana nimalo jednostavna priča uz odlične kadrove i jezivu glazbu. Film čak niti ne počinje kao horror, već više kao drama sa nekim elementima trilera te čak i nekim naznakama teen komedije.

Upoznajemo se ponajviše sa Carrie, tihom i povučenom djevojkom koja ima 3 problema: kolege u školi koji ju mrze i ismijavaju je, majka koja se previše zaštitnički ponaša prema njoj i ne da joj živjeti te ono što ju prvenstveno izdvaja između svih su telekinetečke sposobnosti za koje saznajemo već u samom početku filma. Tematika je aktualna, vjerujem da ima podosta tinejdžera koji su bili u koži Carrie što se tiče školskog okruženja uz možda neku ludu majku, normalno minus specijalnih moći koje Carrie koristi kada osjeti neku opasnost, kada joj je nelagodno, itd... Tinejdžeri u ovom filmu su dosta zanimljivi i nisu iritantni, jedino što znaju nervirati kako su zločesti prema Carrie, no kvalitetno su svi razrađeni.

Radnja teče izuzetno brzo te je atmosfera sjajna, puna nepredvidivosti uz ko što rekoh jezivu glazbu koja u par momenata podsjeća na Psycho. Film također pokazuje kako bolestan ovaj svijet može biti tipa da jedna profesorica u školi više brine i voli jednu djevojku poput svoje kćeri nego njena rođena majka koja joj brani sve živo i koja tobože vjeruje u Boga i mrzi grijeh (stvarno luda žena). Kroz cijeli film grupa tinejdžera planira kako da osramoti Carrie te nagovore lika Tommya Rossa da ju odvede na maturalnu zabavu koji čak na kraju i uživa u cijeloj toj priči da se zabavi sa Carrie te da ona osjeti da je prihvaćena u društvu, te taman kad čovjek pomisli da se Carrie smirila i da je na vrhu svijeta sa pobjedom kraljice škole dogodi se čuvena scena sa svinjskom krvlju koja obilježi zadnjih 20 i nešto minuta te dobijamo pokolj na maturalnoj zabavi kao neki znak osvete koji kvalitetno izgleda uz Carrie koja izgleda zastrašujuće sa tom krvlju na sebi.

Nakon toga se vraća kući te tu još dobijamo završnu neku borbu između lude majke i nje sa dosta napetom atmosferom i neobičnom završnicom te sa samim krajem kojeg su kasnije podosta horror filmova kopiralo, stilski te u smislu da njihov kraj bude jednako efektan i strašan kao u filmu Carrie. Gluma je fascinantna, nitko nije podbacio, ama baš nitko. Sissy Spacek kao Carrie prvenstveno je odradila posao za desetku, da je netko drugi bio u njenoj ulozi to zasigurno ne bi bilo to, savršen izgled i naglasak, ostali su također briljantni, te je bilo zanimljivo vidjeti i Johna Travoltu koji je ovdje dosta smiješan u maloj, ali veoma bitnoj ulozi u filmu. Film je dosta tužan i depresivan, no istovremeno jezivo bolestan i zastrašujuć. Remek djelo horror žanra, snažna preporuka za sve ljubitelje horrora! 10/10

Zanimljivosti o filmu:
Sissy Spacek nije bila u igri za ulogu Carrie sve dok njezin muž Jack Fisk nije uvjerio redatelja Briana De Palmu da joj dopusti da ode na audiciju.

Ime srednje škole je Bates High kao referenca na film Psycho. Također u spomen toga se koristi i violinska tema od 4 note iz filma Psycho konstantno u filmu.

Svinjska krv na tijelu Sissy Spacek je zapravo kombinacija karo sirupa i tekućine za bojanje hrane, iako je Sissy bila spremna i da se prava krv baci na nju.

Mellanie Griffith je bila na audiciji za glavnu ulogu.

Prva knjiga Stephena Kinga adaptirana u film.

Nancy Allen je posljednja osoba koja je bila na audiciji.

Filmski debi Amy Irving.

Filmski debi Betty Buckley.

Klinca na biciklu je igrao nećak Briana De Palme, Cameron.

Stephen King je bazirao lik Carrie White na dvije djevojke koje je poznavao dok je bio u školi, obje su bile izgnane iz društva, iz duboko vjerskih obitelji te su obje umrle u dvadesetima.

[/IMG]
[/IMG]
[/IMG]
[/IMG]
- 11:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2010  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Svibanj 2010 (30)
Travanj 2010 (16)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Filmovi

Ostale zanimljivosti