World Of Horror

25.04.2010., nedjelja

The People Under The Stairs (1991.)

[/IMG]

Taglines:
In every neighbourhood there is one house that adults whisper about and children cross the street to avoid. Now Wes Craven, creator of "A Nightmare on Elm Street" takes you inside...
In every neighborhood there is one house that adults whisper about and children cross the street to avoid.

Žanr: horror/komedija

Redatelj: Wes Craven

Producenti: Wes Craven, Shep Gordon, Marianne Madalena i Stuart M. Besser

Scenarist: Wes Craven

Glumačka postava: Brandon Adams, Everett McGill, Wendy Robie, A.J Langer, Ving Rhames, itd...

Glazba: Don Peake

Godina izlaska: 1991. godina

Vrijeme trajanja: 102. minute

Zemlja: USA

Jezik: Engleski

Budžet: 6,000,000 $

Zarada: 31,347,154 $

Ukratko radnja:
Obitelj Williams duguje najamninu te treba uskoro biti izbačena na ulicu. Najmlađi član obitelji kojeg svi zovu Fool sa dečkom svoje sestre Leroyem smišlja plan kako da provali u kuću jednih čudnih bogataša, koji su ujedno i vlasnici zgrade gdje Williamsovi žive i koji imaju pozamašnu zbirku starih i vrlo vrijednih kovanica. Nakon dosta muke uđu u kuću no probelmi nastaju kad se vlasnici vrate i zateknu ih u provali. Leroy biva ubijen, dok Foolu predstoji velika borba sa kanibalističkom i manijakalnom obitelji koja ima krvožednog rotvajlera pod imenom Princ, a uz to su tu i misteriozni ljudi ispod stuba, stvar u zidu i tajnovita djevojčica Alice.

Recenzija:
Nakon prejebenog trailera i jakih pohvala kritičara sam jednostavno morao pogledati ovaj legendarni film Wesa Cravena. Nakon dosta dobrih i kvalitetnih 80-tih za Wesa uslijedio je ovaj film koji (kako je to već ustaljeno i poznato kod Wesa) osnovu vuče iz novinskog članka u kojem je objavljena vijest kako je jedna obitelj držala djecu u podrumu nekoliko godina. Bez sumnje mogu reći da je ovo jedan od najboljih filmova koje je Wes snimio u zadnjih 20 godina. Wes je pogodio sa filmom u gotovo svemu.

Fascinantna i jedinstvena kombinacija horrora i komedije uz podosta akcije i mnoštvo kreativnih ideja predvođeni jedinstvenom režijom i scenarijem Wesa Cravena. Jedan od meni dražih filmova koje je snimio u zadnjih 20 godina uz trilogiju Scream. Film iako malkoc više vuče ka komediji, film je i dalje općenito jako dobar i što je najbitnije da je sadržajan, radnja je dosta kompleksna i zanimljiva te kroz cijeli film se dosta provlači misterija vezanu za tajnovitu djevojčicu Alice, stvar u zidu te ljude ispod stuba te što radnja teče normalnim tokom dobijamo odgovore na ta sva pitanja.

Film odlično prikazuje odnos između siromašnih i bogatih, crnaca i bijelaca, dva kompletno različita svijeta. Kao i inače, kako bogatašima nitko ne može ništa (u ovoj situaciji izuzetno bolesni bogataši) mali čovjek je prisiljen napraviti korak kako bi se dostigla pravda što na kraju uspijeva. Kuća u kojoj Leroy i Fool provaljuju je dosta čudna i skriva puno tajni. Dijalog je jako dobar, i u dosta situacija smiješan skupa sa podosta smiješnih situacija (cigla u glavu, skakutanje Eldona s puškom, te općenito način pričanja glavnih likova), te imamo par bizarnih scena koje izgledaju dosta cool (scene u kojima Eldon juri po kući sa puškom u sado mazo odijelu je neprocjenjiva te imamo krvožednog rotvajlera koji napada sve redom). Kroz film se provlači i par štoseva ala Sam U Kući koje također izgledaju dosta cool. Gluma je na nivou, svi su prvoklasno odradilo svoj posao, naročito Brandon Adams kao Fool koji je simpatičan, pomalo naivan, ali hrabar i pametan klinac i u velikom luku nosi film, dok Everett McGill i Wendy Robbie jednostavno briljiraju kao zločudni i manijakalni brat i sestra koji vole mučiti djecu i naređivati drugima te koliko god su čudni i manijakalni istovremeno su dosta smiješni i na kraju ispadaju glupi, a ako ih se ne sluša kazna može biti strašna (primjer scena sa Alice u kadi).

Krvi ima, iako ne previše (jedna od čuvenijih scena je kad Alice briše krv sa poda), te su specijalni efekti u redu. Kraj je dosta dobar uz dosta paljbe i eksplozije, impresivno. Jedino što mi se nije svidjelo (što ne znači da je uopće pretjerano loše) jest što film naginje malo više ka komediji, dakle fali mu više horror elemenata što bih ja osobno volio te zadnji dio filma mi nije nešto specijalno, no opet, nije strašno, u pitanju je jedan genijalan film koji je ultra zabavan i zanimljiv i koji spada među posebnija remek djela u velikoj karijeri Wesa Cravena. 8.5/10

Zanimljivosti o filmu:
Wes Craven je bio inspiriran napraviti ovaj film nakon što je vidio članak u novinama koji je govorio o roditeljima koji su zaključivali svoju djecu u kuću, te ih nisu puštali van.

Wes Craven je izabrao Wendy Robie i Everett McGill da glume u filmu nakon što ih je vidio u TV seriji Twin Peaks u kojoj su glumili muža i ženu.

Kroz cijeli film se čuje da se muškarac i žena međusobno zovu Mommy i Daddy. Nikad ne čujemo njihova prava imena, no kad Alice napadne Mommy čuje se njen vrisak za muškarcem te ga zove Eldonom.

Iako je Alice imala 12 godina glumica A.J. Langer koja ju je odglumila je imala 17 godina tada kada je glumila u filmu.

Kazetofon koji svira Now I Lay Thee Down To Sleep je referenca na Wes Cravenov A Nightmare On Elm Street. Nancy je rekla pravu molitvu prije nego što se pripremila da upozna Freddy Kruegera u svojim snovima.

[/IMG]
[/IMG]
[/IMG]
[/IMG]
- 14:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  travanj, 2010 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Svibanj 2010 (30)
Travanj 2010 (16)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Filmovi

Ostale zanimljivosti