World Of Horror

16.05.2010., nedjelja

Maniac (1980.)

[/IMG]

Taglines:
Run from this man!
I warned you not to go out tonight
You can lock your windows and doors...But you can't lock the madman out of your mind.
It will tear the life out of you.

Žanr: slasher, splatter

Redatelj: William Lustig

Producenti: William Lustig i Andrew W. Garroni

Scenaristi: Joe Spinell i C.A. Rosenberg

Glumačka postava: Joe Spinell, Caroline Munro, Gail Lawrence, Kelly Piper , Rita Montone, itd...

Glazba: Jay Chattaway

Godina izlaska: 1980. godina

Vrijeme trajanja: 87. minuta

Zemlja: USA

Jezik: Engleski

Budžet: 550,000 $

Ukratko radnja:
Franku nedostaje njegova majka koja je stradala u automobilskoj nesreći prije više godina. Zlostavljala ga je i prodavala svoje tijelo, no ona mu i dalje nedostaje. Cijela situacija od samog djetinjstva je dosta utjecala na njega da je on postao jedna nesigurna i šizoidna osoba tako da u njeno sjećanje da bude uvijek u mislima s njim postane serijski ubojica koji ubija primarno žene vadeći im kožu sa glave i stavljajući tu istu kožu na lutke koje skuplja u svom stanu.

Recenzija:
Nedavno sam pogledao ovaj kultni klasik tako da sam odlučio progovoriti nešto o njemu. Film kolko vidim po netu spada u slasher žanr što u konačnici i je, no ima karakteristike i splattera tako da film komotno paše i može ga se rangirati u oba žanra. Redatelj filma je Bill Lustig koji se još proslavio serijalom Maniac Cop te je napravio sasvim solidan i dobar posao. Film nas jako dobro uvodi u radnju o serijskom ubojici Franku Zitu, o šizoidnom serijskom ubojici koji ubija žene te im odreže kožu lubanje te stavlja na lutke kojih na tone ima u svom stanu (zbilja bizarno zvuči i jednako tako izgleda). Već se u samom početku da skužiti kakva je on osoba te da ima dosta problema. Kako i sam naslov diktira Frank je jedan teški manijak.

Ovo je film koji za razliku od recimo jednog Henrya i nekih drugih filmvoa o serijskim ubojicama više puca na neku slasher varijantu prikaza serijskog ubojice (uz normalno psihičko stanje) koji je sam po sebi izuzetno brutalan i neobičan tako da je ovdje naglasak više na tome te da pokaže kako je svijet serijskih ubojica izuzetno krvav i šokantan, nego na priču, radnju i likove što je velika šteta i minus ovom filmu filmu. Film kad je izašao je izazvao dosta kontroverzi i više je nego jasno zašto. Maniac je jedan od najbrutalnijih i najbolesnijih slashera koje sam ikad vidio i to nije pretjerivanje. Ubojstva su sva redom hladnokrvna, krvava i brutalna te je Frank Zito jedan zaista jeben lik sa zastrašujućim pogledom i glasom i što je najgore, likovi kao on postoje u ovom svijetu što je izuzetno zastrašujuće. Koristi razni pribor od noža (jako dobra scena u gradskom wc-u koja mi je jedna od boljih) do puške (čuvena scena se događa nakon pola sata: eksplozija glave nakon paljbe puškom) što mi je fora bilo vidjeti Toma Savinija u maloj ulozi u filmu te je sam Tom Savini napravio sjajne, maestralne makeup efekte (u top 5 kad je njegov rad u pitanju), stvarno svaka čast. Krvi i zaista šokantnih scena ima podosta tako da što se tiče toga nijedan horror fan ne bi smio biti nezadovoljan.

Frank je jedna nestabilna osoba koja je imala teško djetinjstvo te zbog majke koja ga je zlostavljala on u sjećanje njoj ubija žene i jednostavno vidi zlo u njima. Žrtvi ima sasvim dosta i pogađate, sve su skoro redom žene. Kroz film ima razne noćne more i halucinacije oko svojih žrtava što ga čini sve nervoznijim i napetijim. Film ima sasvim solidnu atmosferu i napetost, no ono što ga jako ruši jest gluma. Gluma osim glavnog glumca je katastrofalno slaba, gotovo amaterska (osim eventualno prelijepe Caroline Munro), karakterizacija likova također je nikakva jer svi gotovo likovi su tu prvenstveno da posluže kao topovsko meso bez da dobijemo neki pravi prikaz na njih, ko i sam dijalog koji je presmiješno slab. Radnja je mogla biti daleko bolja, no dobro.

Sviđa mi se mračan pogled na ulice New Yorka, noćni život New Yorka te kako ubojica vreba svoje žrtve noću, a one pokušavaju pobjeći, ali uglavnom bezuspješno te sam prikaz kakve se sve zle stvari mogu ako hodate noću i sami ste. Scenariji je mogao biti daleko bolji jer mi je u dosta dijelova film dosadan. Sama završnica je super (jedna sjajna halucinacija) skupa sa samim krajem koji je dosta spooky i zastrašujuć. Film iako mi nije baš naročito sjeo te mi je na kraju ispao prosječan što je zaista velika šteta, i dalje mislim da spada u samu kremu najboljih slashera svih vremena te ga je vrijedno pogledati zbog zanimljivog ubojice, sjajnih Savinijevih efekata i jako dobrog kraja. 6,5/10

Zanimljivosti o filmu:
William Lustig i Joe Spinell su rekli da nisu uvijek imali dozvolu da snimaju po New Yorku. Nekolicina scena je trebalo se snimiti na brzinu pa zatim trčati da ih ne bi policija uhvatlia.

Daria Nicoladi je prvotno trebala glumiti Annu D'Antoni, ali nije mogla doći u New York na snimanje zato što je još istovremeno snimala film Inferno u Italiji.

Film je prvotno imao naslovnu pjesmu istog imena, ali na kraju nije bila korištena. Riječi su bili tonirane te pjesma Maniac je bila korištena 3 godine kasnije u filmu Flashdance.

Kako bi troškovi bili na minimumu nekolicina porno glumica uključujući Gail Lawrence su bile stavljene u film da igraju žrtve i druge manje uloge.

Genea Siskela je totalno uznemirio film nakon neslavne scene eksplozije glave nakon paljbe puškom da je otišao iz kina kasnije govoreći da se film nakon te scene jednostavno nije mogao popraviti i uzdići.

[/IMG]
[/IMG]
[/IMG]
[/IMG
- 11:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2010  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Svibanj 2010 (30)
Travanj 2010 (16)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Filmovi

Ostale zanimljivosti