World Of Horror

04.05.2010., utorak

The House On Sorority Row (1983.)

[/IMG]

Taglines:
When the Nightmare ends . . . the Terror begins
Seven graduates of sorority sisters stalked as they hold a guilty secret
Welcome to the Sorority of Your Nightmares
Pledge Theta Pi... and DIE!
Sisters in Life, Sisters in Death
Nothing can prepare you for what happens when she fights back.
Where nothing is off limits
Welcome Home...to the Sorority of your nightmares.
Sorority sisters... Sisters in life. Sisters in death.

Žanr: slasher horror

Redatelj: Mark Rosman

Producent: John G. Clark

Scenaristi: Mark Rosman i Bobby Fine

Glumačka postava: Kate McNeil, Eileen Davidson, Janis Ward, Robin Meloy, Harley Jane Koz, itd...

Glazba: Richard Band

Godina izlaska: 1983. godina

Vrijeme trajanja: 91. minuta

Zemlja: USA

Jezik: Engleski

Budžet: 425,000 $

Zarada: 10,604,986 $

Ukratko radnja:
Sestrinstvo se zatvara, ali grupica djevojaka odluče ostati duže i napraviti party, što se upraviteljici sestrinstva ne svidi. Nakon što im kaže da od partyja nema ništa, te da sutra moraju pokupiti svoje stvari i otići, cure joj odluče spremiti neku spačku koja naravno završi tragično: upraviteljica završava mrtva. Preplašene studentice odluče sakriti tijelo, ali uskoro ih netko (ili nešto) počinje uhoditi. Je li to gđa. Slater preživjela, ili postoji svjedok nesreće koji im se želi osvetiti?

Recenzija:
Kako sam čuo uglavnom pozitivna mišljenja za ovaj film i kako sam vidio kratak klip u jednom dokumentarcu o slasherima odlučio sam ga pogledati jer mi je izgledao prilično zanimljivo. Priča je dosta jednostavna, dosta poznata i klasična što se tiče velike većine slashera: šala koja je otišla krivim putem te netko tko želi ispraviti ubojstvima tu nepravdu, no to je sve ovdje veoma ofrlje napravljeno i na kraju prikazano. Film vuče nešto inspiracije iz Black Christmas (sestrinstvo, nepoznati ubojica počne napadati djevojke), no ovaj film se nikako ne može usporediti s tim klasikom. Baš sam se razočarao u film i nekako sam dosta očekivao. Redatelj filma Mark Rosman je prije filma radio sa velikim Brianom De Palmom tako da je probao taj utjecaj i štih staviti u ovaj film no nije uspio.

Film dosta sporo teče, baš treba dosta da krene radnja i od već samog početka se da naslutiti kakva je to velika tajna u igri koja nosi film i šta se to događa u filmu. Jedna od stvari koja mi je odmah upala u oči osim što film izgleda ko da je neka C produkcija u pitanju (dobro možda malo pretjerujem, no tako mi slabašno izgleda) jest kako su ženi koju su djevojke ubile zamijenili glas jer glumica koja ju glumi očito ima mlak glas pa su joj dodali neki žešči glas koji joj daje oblik čelične žene što je dosta iritantno i blesavo. U prvih 40 i nešto minuta se gotovo ništa ne događa (ništa bitno), uviđamo likove (prvenstveno grupu djevojaka), njihovu kuću sestrinstva, no da se barem upoznamo sa likovima i to kako treba čak ni to ovdje ne ide, odnosno karakterizacija likova je slaba. Radnja je prilično dosadna i svi su nekako dosadni, dok jedino glavna junakinja Katey je donekle zanimljiva i na kraju krajeva pametna u cijeloj priči.

Kad djevojke nesretno ubiju ženu (eto slučajno, iako ih je nervirala i to dobro zbog neodržavanja partya) onda veoma skoro krene nešto ozbiljnije da se događa (u smislu da se nešto konačno zanimljivo počne događati) te jednom kad ta akcija krene tad krene film malo na bolje, no ništa pretjerano, iako me malo oživio nakon dosadnog i napornog početka te zatim očekuješ da će prije ili kasnije djevojke najebati zobg toga što su učinile. Od tog momenta čudne stvari se počnu događati te djevojke počnu bivati mrtve po sestrinstvu od strane nepoznate osobe čije lice u filmu uopće ne vidimo (ustvari vidimo, ali u jedno 2 sekunde i baš je neko bolesno lice) te ima jednu dosta čudnu metodu ubijanja, ubija sa nekim štapom što u par situacija izgleda dosta freaky, dok u nekima presmiješno zbog loših specijalnih efekata. Ubojstava ima nekoliko, no nisu nešto posebna da bi se dala izdvojiti. Sva atmosfera skupa sa solidnom napetošću dolazi kad ubojica krene u igru. Glazba je ok, nekako mi je tužna i možda nije baš prikladna za film, no dobro. Kroz cijeli film se vodi lagana misterija što se to događa u kući djevojaka, tko to ubija i želi provesti krvavu osvetu, itd... no ko što rekoh prije, od samog početka filma sam osjetio i imao neki nos kakav je to twist u pitanju u filmu, iako sam se malo tokom filma dvoumio što je sasvim logično da film ide da zbuni gledatelja malo i da ponudi jednu dozu misterije.

Twist sam po sebi je dosta traljav i jednako tako prikazan (po meni totalno besmislen uz to neko eto objašnjenje) koji nas uskoro vodi do zadnjih 10-tak minuta koje su super atmosferične i napete. Ubojica tek u zadnjih minuta navlači masku jer mu do tada jednostavno nikakav kostim za prerušavanje nije trebao, odnosno ovdje je u pitanju jedan dosta creepy kostim klauna skupa sa njegovim dosta creepy pogledom što je dosta zastrašujuće, dakle borba između final girl i ubojice, no to nikako ne izvlači ovaj film te imamo kraj koji je opet usrao sve i to debelo i totalno zaokružio film na jedan skroz razočaravajuć slasher koji je imao dosta potencijala, no na kraju svi bitni elementi su zakazali. Gluma je dosta drvena, jedino i samo jedino glavna junakinja može proći, Kate McNeil koja se kasnije udala za poznatog redatelja horrora, Georgea Romera. Film je jednostavno dosta nedorečen te po meni jedan od daleko slabijih slashera 80-tih koji me dosta razočarao. 3.5/10

Zanimljivosti o filmu:
Glas Lois Kelso Hunt je u filmu kompletno zamijenjen glasom jedne druge žene jer se ljudima koji su radili na filmu činilo da njen glas nije dovoljno strašan za ulogu.

Izabran od strane Quentina Tarantina za prvi Quentin Tarantino Filmski Festival Austin, Texasu 1996. godine

Španjolski naslov filma je 'Siete mujeres atrapadas', što na engleskom znači 'Seven Trapped Women'.

Snimljen u ljeto 1981. godine.

Za intervju sa TerrorTrap.com redatelj Mark Rosman je priznao da mrzi američku verziju postera za film. Rosmanova ideja za poster je bila da bude u stilu Deliverence sa rukom koja izlazi iz bazena.

[/IMG]
[/IMG]
[/IMG]
[/IMG]
- 19:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2010  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Svibanj 2010 (30)
Travanj 2010 (16)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Filmovi

Ostale zanimljivosti