World Of Horror

23.04.2010., petak

The Fog (1980.)

[/IMG]

Taglines:
Lock your doors. Bolt your windows. There's something in the FOG!
When the fog rolls in... the terror begins!
It is night, it is cold, it is coming.
JOHN CARPENTER, who startled the world with "Halloween" now brings you the ultimate experience in terror.

Žanr: horror

Redatelj: John Carpenter

Producenti: Charles B. Bloch, Debra Hill, Barry Bernardi i Pegi Brotman

Scenaristi: John Carpenter i Debra Hill

Glumačka postava: Adrienne Barbeau, Jamie Lee Curtis, Janet Leigh, Tom Atkins, Hal Halbrook

Glazba: John Carpenter

Godina izlaska: 1980

Vrijeme trajanja: 89. minuta

Zemlja: USA

Jezik: Engleski

Budžet: 1,000,000 $

Zarada: 21,378,000 $

Ukratko radnja:
Stanovnici malog gradića u Kaliforniji pod imenom Antonio Bay su spremni da 21.4. proslave 100 godina od osnutka gradića. Noć prije proslave jedan stari ribar uz vatru priča klincima priču o osnutku grada i priču o duhovima te kako se prije 100 godina nešto vraški strašno desilo odnosno da je brod pun gubavaca skupa sa zlatom nasukao na stijene pri čemu se cijela posada skupa sa brodom utopila, a bogati ljudi su uzeli svo zlato. Sada 100 godina kasnije duhovi gubavaca se vraćaju u krvavu osvetu za zlatom te počinju plašiti stanovnike gradića uz pomoć magle i ubijati ih.

Recenzija:
Legendarni film Johna Carpentera (na našem jeziku Magla) koji je izašao dvije godine nakon ogromnog uspjeha Halloweena. Veoma jednostavna priča na papiru, no Carpenter je totalno kvalitetno i profesionalno napravio ovaj film koji je snimljen sa malim budžetom, no to se skoro ni ne vidi jer izgleda totalno uvjerljivo (šta drugo reći nego long live the 80's i Carpenterov pristup filmovima). Carpenter je osim režije i scenarija doprinio filmu sa odličnom glazbom i to se više nego vidi. Izrazito creepy glazba, u pravim momentima servirana i jednostavno perfektno paše filmu (uz bok Halloweenu). Jedna od najboljih horror tema što se mene tiče. Film obiluje napetošću te je atmosfera predočena sjajno.

Kao i u The Thingu, pomalo klaustrofobičana atmosfera koja ne ulijeva nimalo nade u spas i sretan završetak te gdje god se okreneš magla je svuda i što god napravio jednostavno ne možeš joj pobjeći. Gotovo svi likovi se ne upituju zašto su u opasnosti, nego kako izaći iz nje. Jedino svećenik Malone prima sve to dosta hladno i očito zna što se događa (on kako se ispostavlja je, odnosno posjeduje ključan faktor u razriješenju cijele misterije). Nema rupa u scenariju te film nikako ne budi dosadu što je jako bitno. Prikaz duhova gubavaca skupa sa maglom je napravljen veoma dobro, te scene sa njima su kraljevski sjajne (naročito one pred kraj filma koje su veoma efektne i chilling). Savršen primjer kako se i s malo para može veoma efektno napraviti efekti da izgledaju dosta realno i zastrašujuće.

Još jedan veliki adut filma jest prvoklasna filmska postava, prvenstveno tu mislim na tri ikone horror žanra: uvijek prelijepa Addrienne Barbeau u glavnoj ulozi koju bih posebno pohvalio jer stvarno briljira u filmu te joj je ovo jedna od uistinu najboljih uloga u životu (simpatičan glas i izuzetno snažna gluma), te majka i kćerka, Janet Leigh i Jamie Lee Curtis koji su također sjajni te iako nažalost ne provode previše vremena u filmu zajedno svakako je veliki plus ih imati u filmu. Legendarni glumci kao što su Hal Halbrook i Tom Atkins također jednostavno su sjani. Film koji se jednostavno mora vidjeti i doživjeti jer od početka do kraja nudi vrhunski horror ugođaj i atmosferu, posjeduje jednostavno ono nešto što se ne može opisati riječima, ono nešto što velika većina horrora današnjice nema i ono nešto što samo John Carpenter može maestralno napraviti. Sam kraj me pomalo iznenadio i komotno mogu reći da mi se svidio. Carpenter je oduvijek bio majstor za završne scene te sam kraj i to se ovdje jako vidi. Jedan zavšni scare koji i dalje pokazuje ko da stvar sa duhovima nije gotova.

U globalu, jedan od najboljih filmova na temu o duhovima. Sadrži sve elemente što takav film treba imati: drevni zločini, nagovještaj zla te samo otkriće zašto se te zle stvari događaju. Film koji spada među ne samo najbolje Carpenterove filmove, nego općenito među najbolje horror filmove ikad! Film iako nema puno krvi je uspio prvenstveno odličnom pričom, režijom, glazbom, glumom i atmosferom, dakle sve ono čemu svaki horror film teži. Remake istoimenog filma je izašao 2005. godine kojeg nisam dosad pogledao te zasad ni nemam namjeru ga gledati pošto čujem da je film totalna katastrofa. Film bez greške i kojem ću se uvijek vraćati, 10/10, a must see za svakog horror fana!

Zanimljivosti o filmu:
Likovi Nick Castle, Dan O'Bannon i Tomy Wallace su nazvani po Carpenterovim pravim poslovnim kolegama iz filmske industrije.

John Carpenter ima mali cameo u početku filma kao neki pomoćni radnik/asistent u crkvi.

Nakon prvog editiranja filma Carpenter je bio nezadovoljan sa rezultatom (samo 80 minuta je bilo) te je stoga dodao prolog sa starim ribarom koji uz vatru priča djeci priču o duhovima i osnutku gradića Antonio Bay.

Iako je film snimljen sa malim budžetom, Carpenter je odlučio film snimiti u widescreen Panavision obliku. Time je Carpenter htio dati gledatelju bolji osjećaj filma te da ne izgleda ko da je proizveden malim budžetom.

Carpenter je priznao da je inspiraciju za priču pronašao u Britanskom filmu The Trollenberg Terror iz 1958. godine u kojem su se čudovišta skrivala iza oblaka, dok je inspiraciju za film dobio kada je posjetio Stonehenge skupa sa Debrom Hill.

Glavnog duha gubavaca Blakea je utjelovio make up specijalist filma Rob Bottin.

Adrienne Barbeau i Jamie Lee Curtis se ne pojavljuju zajedno u filmu.

Christopher Lee je prvotno trebao glumiti svećenika Malonea, no kako je bio zauzet odluka je pala na Hala Halbrooka.

Kurt Russel je bio u igri za film.

[/IMG]
[/IMG]
[/IMG]
[/IMG]
- 22:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  travanj, 2010 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Svibanj 2010 (30)
Travanj 2010 (16)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Filmovi

Ostale zanimljivosti