World Of Horror

26.04.2010., ponedjeljak

Misery (1990.)

[/IMG]

Taglines:
This Christmas there will be... Misery.
The Tide Has Come.
Paul Sheldon used to write for a living. Now, he's writing to stay alive.

Žanr: triler

Redatelj: Rob Reiner

Producenti: Rob Reiner, Andrew Scheinman, Jeffrey Stott i Steve Nicolaides

Scenaristi: Stephen King i William Goldman

Glumačka postava: James Caan, Kathy Bates, Richard Farnsworth, Frances Sternhagen, Lauren Bacall, itd...

Glazba: Marc Shaiman

Godina izlaska: 1990. godina

Vrijeme trajanja: 107. minuta

Zemlja: USA

Jezik: Engleski

Budžet: 20,000,000 $

Zarada: 61,276,872

Ukratko radnja:
Najprodavaniji pisac novela Paul Sheldon je na putu kući iz Colorada nakon što je završio svoju posljednju knjigu, kada doživi tešku automobilsku nesreću uzrokovanu strašnom mećavom. Paul je ozbiljno ozlijeđen, ali je spašen od strane bivše medicinske sestre Annie Wilkies, Paulove #1 fana koja odvodi Paula natrag u svoju kuću u udaljenim planinama (bez da ikome kaže o tome). Nažalost za Paula, Annie je izrazito poremećena osoba. Kada sazna da je Paul ubio junakinju u jednoj od novela, njena reakcija ostavlja Paula razbijenog da se bori za život.

Recenzija:
Film kojeg sam dosad više puta pogledao, te sam odlučio konačno ga recenzirati. Gledao sam ga prije više godina kad sam bio klinac, te mi se i tada strašno svidio. U pitanju je poznati roman Stephena Kinga koji je dobio svoju filmsku ekranizaciju. Film je režirao poznati redatelj Rob Reiner koji je obavio posao bez greške. Jako dobar stil snimanja i prezentiranje priče u cijelosti te velika pažnja se pridaje detaljima kao što su šnalica za kosu na podu, prazan telefon, tinta na papiru, itd.... Film je od početka do kraja izrazito napet te je atmosfera sjajna (jako mi se dopada što je radnja stavljena u zimu pošto volim dosta zimu u horrorima i trilerima te to dosta pridonosi filmu).

Sama tema tj. priča je veoma lako moguće uzeta iz života Stephena Kinga (pošto većina njegovih knjiga inspiraciju nalazi iz događaja i stvari iz njegovog osobnog života) tipa da možda veoma često zna dobiti neko pismo u kojem neki fan je ljut i nezadovoljan kako je neka knjiga ispala tako da je to ovdje korišteni te prošireno na jedan novi nivo. Gluma je vrijedna svih pohvala i nagrada. James Caan i naročito Kathy Bates su više nego pridonijeli filmu svojim ulogama. Cijeli film se gotovo vrti oko 2 lika i gotovo 90% na jednom mjestu (u ovom slučaju kući) tako da se veoma lako moglo dogoditi da dođe do gubitka inspiracije ili preglumljivanja, no toga ovdje ni blizu nema. Kathy Bates kao Annie Wilkis je poremećena te kako film odmiče postaje sve više manijakalna i naposljetku očajna pošto glavni lik njene omiljene knjige biva mrtav te ona to ne može nikako podnijeti. Veoma zastrašujuć i jako pamtljiv lik, baš kao jedan Terry O'Quinn u Stepfatheru. Pri kraju filma se da dosta toga saznati o njoj.

Lik Jamesa Caana Paul je iako veliki pisac novela, sasvim normalan i prirodan čovjek koji je na vrhuncu svoje karijere, te nije prikazan kao neki iritantni lik koji je umišljen, dosadan ili bezvezni koji sve gleda sa visoka što mi se sviđa te se on bori sa monstrumom, koji ispočetka se ponaša ko anđeo i njegov #1 fan, no kasnije sve više maska anđela nestaje te vrag stupa na scenu te što god on pokuša da napravi ne može nikako da izađe iz kuće (Annie je maknula telefon, zaključava vrata, drži ga zavezanog u krevetu), veoma zastrašujuća i bezizlazna situacija, te imamo tu čuvenu scenu u krevetu sa čekićem po nogama od koje se uvijek naježim i uvijek me dobro protrese.

Od ostatka ekipe bih posebno pohvalio Richarda Farnswortha kao šerifa policije koji svim snagama se trudi i pokušava da nađe Paula. Krvi nema previše ko ni ubojstva, odnosno mislim da je samo jedno ubojstvo u pitanju, no film je generalno odličan triler sa sitnim elementima horrora, te pomalo odličnom dozom humora. Sama završnica je napeta i kvalitetna, kraj je pomalo zastrašujuć, ali vrhunski odrađen te u konačnici vezano za film, uopće nemam zamjerke. Film kojeg uvijek mogu pogledati, koji oduzima dah, jedan od najboljih trilera svih vremena! 10/10

Zanimljivosti o filmu:
Cameo J.T. Walsha kao šerif policije države Colorado.

Cameo redatelja Roba Reinera kao pilot u helikopteru.

Nakon što je pogledao The Shining redatelj Rob Reiner je odmah bio inspiriran da napravi neki film prema knjizi Stephena Kinga.

Novele od glavnog lika Paula Sheldona su u filmu izdane od strane Vikinga, iste izdavačke kuće koja je objavljivala knjige od Stephena Kinga u to vrijeme.

Jacku Nicholsonu je bila ponuđena uloga Paula Sheldona, ali ju je odbio jer nije bio siguran je li hoće uraditi još jedan film prema knjizi Stephena Kinga nakon svega što je prošao sa Stanleyem Kubrickom na filmu The Shining.

Prema knjizi Four Screenplays od Williama Goldmana glavni lik Paul Sheldon je bio ponuđen Williamu Hurtu, Kevinu Klineu, Michaelu Douglasu, Harrisonu Fordu, Dustinu Hoffmanu, Robertu De Niru, Al Pacinu, Richardu Dreyfussu, Geneu Hackmanu, Robertu Redfordu i Warrenu Beattyu te su svi odbili ulogu.

Anjelici Houston je bila ponuđena uloga Annie Wilkies te je bila čak i zainteresirana, ali nije mogla prihvatiti zbog svojih obaveza u filmu The Gritters te iste godine. Bette MIdler je također odbila ulogu prije nego što je konačno došla u ruke Kathy Bates.

Jedna od prvih pisaćih mašina Stephena Kinga je imala neispravno slovo N, baš kao i pisaća mašina koju je James Caan koristio u filmu.

[/IMG]
[/IMG]
[/IMG]
[/IMG]
- 12:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  travanj, 2010 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Svibanj 2010 (30)
Travanj 2010 (16)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Filmovi

Ostale zanimljivosti