World Of Horror

24.04.2010., subota

The Prowler (1981.)

[/IMG]

Taglines.
It will freeze your blood.
The human exterminator.
If you think you're safe... you're DEAD wrong!
The film that shocked America!

Žanr: slasher horror

Redatelj: Joseph Zito

Producent: David Streit

Scenaristi: Neal F. Barbera i Glen Leopold

Glumačka postava: Vicky Dawson, Christopher Goutman, Lawrence Tierney, Farley Granger, Cindy Weintraub, itd...

Glazba: Richard Einhorn

Godina izlaska: 1981. godina

Vrijeme trajanja: 89. minuta

Ukratko radnja:
28. lipnja 1945. godine po noći godišnjeg plesa kadeta u Avalon Bay mladić Roy i njegova djevojka Francis Rosemary Chatham su ubijeni grabljom te ubojica u vojničkoj uniformi nikad nije bio pronađen. Sada 28. lipnja 1980, novi maturalni ples organizira učenik Pam MacDonald od Major Chatham, koji je vrlo bolestan i u invalidskim kolicima nakon zabrane bilo kakve proslave trideset i pet godina. Lokalni šerif George Fraser putuje za ribolov i zamjenik Mark London je zadužen za sigurnost mjesta. Kada serijski ubojica nakon toliko godina opet krene ubijati Mark i Pam traži svoje skriveno mjesto kako bi se spasili od strane brutalnog ubojice.

Recenzija:
Kako je veoma često slovljen kao jedan od najbrutalnijih i najboljih slashera iz 80-tih jednostavno sam ga morao pogledati. Režije se prihvatio Joseph Zito koji pored ovog filma se proslavio 4 dijelom Friday The 13th, dok za make up efekte se pobrinuo majstor horrora Tom Savini. Kao i u My Bloody Valentine ovdje imamo legendu u malom gradiću o brutalnim ubojstvima koje su se dogodila na nekoj godišnjoj proslavi prije mnogo i mnogo godina, te nakon više godina ne riješavanja istih te zatišja isto se počinje događati što ponovo ulijeva strah u malo mjesto.

Film nas odlično uvodi u radnju sa jednim jebeno kvalitetnim ubojstvom koje nas seli u sadašnjost gdje nova generacija se priprema za zabavu, no nakon toga malo počinje škripati. Previše sporo teče radnja, te su glumci više nego prosječni. Imamo tobože neku tzv. ljubavnu vezu između glavnih likova, no ona dosta slabo biva realizirana. Glavna junakinja je dosta prosječna, dok je zamjenik šerifa jednostavno nikakav.

Ubojica na drugu stranu je prejeben. Neobičan u potpunosti, od svoje vojničke odjeće, kako je doslovce zakopčan do grla (scena u kojoj pratimo istovremen kako se ubojica sprema za krvavi pohod, te kako se cure spremaju za maturalnu zabavu je odličan) pa do oružja kojeg koristi, prvenstveno grablje, bajunet te čak i pištolj koristi što je dosta rijetkost za ubojice u slasher filmovima. Savini se više nego dokazao sa make up efektima, ubojstva su prejebena i to sva redom, jedino mi malo vrisak ne paše specijalno (scena u tuš kabini posebno), no zasigurno mogu potvrditi da je ovo njegov najbolji rad. Jako maštovita i brutalna. Ekslozija glave sama po sebi je strašno dobro izvedena. Ubojicu nije pretjerano teško skužiti tko bi mogao biti, no eto, to mi nije toliko smetalo. Soundtrack me dosta oduševio, nije nimalo loš. Zito je stvorio solidnu atmosferu i napetost, no ništa više od toga, dok je glazba u redu.

Najveći problem je što dosta sporo radnja ide, gluma nije baš dobra, te kraj više vuče da bude efektan te učinkovit u stilu Carrie i Friday The 13th, no totalno je zakazao. Film koji je slovljen kao jedan od najboljih u slasher žanru meni jednostavno previše nije nit mi baš paše da kažem da mi je jedan od omiljenih, iako svakako zaslužuje svoje mjesto među najboljima jer je i dalje u globalu bolji od većine što danas imamo za pogledati (što se tiče slashera naravno). Ideja super, no ne baš sjajno izvedena. Nose ga prvenstveno prejeben ubojica te Savinijevi efekti. Solidan film, no mogao je biti daleko, daleko bolji. 6,5/10

Zanimljivosti o filmu:
Sa izuzetkom zadnje scene vezane za Prowlera u kojoj se pojavljuje bez maske, cijeli film je Prowlera odglumio zapravo asistent redatelja, Peter Giuliano.

Tom Savini smatra ovaj film njegovim najboljim radom u cijeloj karijeri.

Farley Granger je u filmu jer žena od ulagača ga je poznavala sa satova glume na koje je išla.

Redatelj Joseph Zito je jednom rekao zaštitaru u kinu gdje se prikazivao film da je on napravio film The Prowler. Na to je zaštitar upitao, stvarno ste ubili te ljude zar ne, zar ne?

Kuća korištena kao kuća Majora Chanthama je ustvari muzej. Namještaj u kući je starinski te su vlasnici dopustili samo kosturu posade da snima iznutra lokaciju.

Film je bio razlog da je redatelj Joseph Zito kasnije izabran da režira Friday The 13th: The Final Chapter.

Trebalo je 18 pokušaja da Cindy Weintraub bude udarena u lice od strane Prowlera prije nego je Joseph Zito konačno bio zadovoljan sa pokušajem koji će onda ići u konačni film. Na svu sreću, noga koja ju udara je bila lažna i napravljena od gume.

Radeći na makeup efektima za Cindy Weintraub, Tom Savini je slučajno obojao kožu glumice u crveno. Trebalo je 3 dana da boja skroz nestane.

Scene na groblju su snimljene na pravom groblju na Noć Vještica 1980. godine. Otvoren grob u filmu je zapravo bio otvoren grob na groblju koje je čekalo sahranu.

[/IMG]
[/IMG]
[/IMG]
[/IMG]
- 19:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  travanj, 2010 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Svibanj 2010 (30)
Travanj 2010 (16)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Filmovi

Ostale zanimljivosti