World Of Horror

24.04.2010., subota

The Thing (1982.)

[/IMG]

Taglines:
Man is the warmest place to hide.
Look closely at your neighbours. Don't trust anybody.
The ultimate in alien terror.

Žanr: sci-fi/horror

Redatelj: John Carpenter

Producenti: David Foster, Lawrence Turman, Wilbur Stark i Stuart Cohen

Scenarij: John W. Campbell, Jr. i Bill Gordon

Glumačka postava: Kurt Russell, Wilford Brimley, Keith David, David Clennon, Donald Moffat, itd...

Glazba: Ennio Morricon

Godina izlaska: 1982. godina

Vrijeme trajanja: 109. minuta

Zemlja: USA

Jezik: Engleski

Budžet: 15,000,000 $

Zarada: 18,782,838 $

Ukratko radnja:
Antartika 1982. godina. 12 članova američke istraživačke stanice bivaju napadnuti od strane norveških kolega koji jure da ubiju huskie psa. U obrani ih amerikanci ubiju te udome psa. Jedan dio ekipe odlazi vidjeti šta se dogodilo sa ostalim norvežanima dok se ostali zabavljaju u kampu. U jednom trenutku se počnu čudne stvari dešavati u kampu, pas se počinje mijenjati i ubijati ostale pse. Ubrzo se saznaje da je u pitanju neka nepoznata vrsta stvora koja može imitirati životne oblike čim ih apsorbira. Lagano kreće i na ljude prelaziti. Panika i strah se lagano počinju širiti kampom, tko je čovjek, a tko nije, tko je taj čuveni stvor i hoće li i tko preživjeti tu dugu i hladnu noć?

Recenzija:
Veoma sam sretan što je konačno došao red na ovo remek djelo da recenziram. Prema riječima Johna Carpentera njegov najdraži film kojeg je ikad snimio. Sam film je remake filma iz 1951. godine Howarda Hawksa The Thing From Another World, no Carpenter je više vukao ideju za film iz novele Johna W Campbella, Jr. Who Goes There koja je također inspirala prvotni film iz 1951. godine. Film je klasik i savršenstvo u gotovo svakom smislu. Fenomenalan i jedinstven spoj horrora i znanstvene fantastike. Ovo je jedan od rijetkih filmova od Carpentera gdje on nije radio glazbu, no glazba napravljena od strane Ennia Morrcona je više nego dobra i jako dobro pridonosi filmu. Od samog početka se vidi da ovo nije neka bezvezarija i da je u pitanju jedan izrazito kompleksan film.

Carpenter ko i inače je stvorio jednu strava dobru atmosferu, u ovom slučaju jednu dosta klaustrofobičnu atmosferu punu napetosti, straha, panike i tjeskobe. Film je dosta nepredviv od samog početka pa do kraja. Sumnjičavost svakim trenutkom sve više raste i ne zna se kome vjerovati. Ono što je veoma dobro obrađeno u filmu jest kako jedno nepoznato biće može imitirati bilo koje drugo biće i kako ljudi mogu okrenuti jedan drugom leđa kako bi se spasili i da bi to učinili spremni su na sve. Osim spoja horrora i znanstvene fantastike ima i dosta akcije. Stvor je prikazan na jedan strašno dobar način. Sam stvor spada zasigurno u jedan od najjebenijih i najstrašnijih bića ikad prikazanih! Dosta je misteriozan te se ni ne doznaje nešto puno o njemu osim već spomenutih stvari da može imitirati razne životne oblike i da ubija. Jako su dobri efekti u filmu, imitiranja tog stvora i zatim ubojstva su pokazana predobro, ima dosta uznemirujućih i brutalnih scena sa podosta krvi koje ću uvijek pamtiti jer su odrađene stvarno svijetski od kidanja ruku, stvor izlazi is stomaka jednog od ekipe, itd... (ovo je još uvijek iz vremena kad nije bilo CGI efekata, a film i dalje tehnički izgleda boli glava). Rob Bottin što se tiče tog dijela je izveo briljantno posao.

Gluma je još jedan odličan adut filma. U glavnoj ulozi imamo velikog Carpenterovog ljubimca, Kurta Russella koji je vrhunski odradio svoj posao, jedna od njegovih najboljih filmskih uloga. Ostatak ekipe je također jednako sjajan, izdvojio bih posebno još tu možda i Davida Keitha. Film ne posjeduje nekog ultra bezveznog i besmislenog lika te je dijalog dobar. Zanimljiva je činjenica da nema ženskog roda u filmu te čak gledajući film vidi se da ni nema neke potrebe te to nije nikakav problem, no da je bilo nešto tipa glavne heroine iz Alien sigurno ne bi bilo loše. Završna borba je odlična, te je kraj sam po sebi izuzetno jeziv te nepredvidiv pošto i dalje ostavlja se dojam da stvar sa stvorom nije gotova i sa misli kako li će se sve ovo zapravo završiti i šta će se slijedeće dogoditi.

Film koji je započeo trilogiju koju je sam po sebi John Carpenter nazvao Apocalypse Trilogy (skupa sa The Prince Of Darkness i In The Mouth Of Maddness) jer govori o Apokalipsi, hoće li The Thing ikad ikad dotaknuti civilizaciju, i ako da, bit će samo trenutak i pitanje vremena prije nego preuzme cijelu Zemlju. Nažalost film je izašao u isto vrijeme kad i Spielbergov E.T. tako da je dosta podbacio na kino blagajnama, no film je čisto savršenstvo i jedan od najboljih horror/sci-fi filmova svih vremena. Nema po meni uopće mane. Prequel bi trebao doći 2011. godine koji bi nam trebao dati neku dodatnu priču i odgovore vezano za ovaj film, no zasigurno neće biti bolji od ovog filma koji se jednostavno mora pogledati. Klasik među klasicima, 10/10.

Zanimljivosti o filmu:
Film kad je izašao u kina je bio zabranjen u Finskoj.

Donald Pleasance je bio prvotni izbor za ulogu Blaira, ali nije bio u mogućnosti nastupati zbog svađe u rasporedu.

Stvor je jedan od onih rijetkih filmova koji ima likove samo jednog spola (Dobar, Loš, Zao; Pakao na Pacifiku, itd...)

U cijelom filmu nema niti jednog ženskog lika, osim što se na početku se može čuti ženski glas iz kompjutera (glas Adrienne Barbeau tadašnje Carpenterove žene).

Carpenter se pojavljuje u cameo ulozi (u sceni Norveškog dokumentarca).

Radnja orginalnog filma iz 1951 godine se događa na Sjevernom polu, a u Carpenterovoj verziji se radnja odvija na Južnom polu.

Norveški pas u filmu se zvao Jed. Bio je polu huskie/polu vučje pasmine. Jed je bio vrlo poslušan, nikad nije zalajao tijekom snimanja svojih scena i svaku scenu je odradio precizno po uputama svog trenera iz prvog
puta.

Da bi što realnije prikazali Antarktičku hladnoću filmska ekipa je temperaturu smanjila na samo nekoliko stupnjeva ispod ništice u unutarnjim interijerima studija u Los Angelesu, dok je vanjska temperatura bila 2,5 puta veća.

U sceni kada Copper ostaje bez obje šake, korišten je dubler (koji je u stvarnom životu imao amputirane obje šake) sa maskom nalik liku kojeg je dublirao. No, potresna scena je tako djelovala na gledatelja, da je
on samo bio prikovan pogledom na odgrizene ruke od strane Stvora, a maska je ostala neprimijećena (imala je neke nedostatke).

Norveški kamp na koji dolaze Copper i MaCready na početku filma su u stvari ostaci razrušenog američkog kampa sa kraja filma. Tako je Carpenter uštedio na gradnji još jednog kampa.

Nick Nolte je odbio ulogu MacReadya baš kao i Jeff Bridges.

John Carpenter je rekao da od svih filmova koje je snimio ovo mu je najdraži film.

[/IMG]
[/IMG]
[/IMG]
[/IMG]
- 12:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  travanj, 2010 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Svibanj 2010 (30)
Travanj 2010 (16)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Filmovi

Ostale zanimljivosti